Tres leches torta: Natopljeni latinoamerički biskvit koji morate probati

Foto: Shutterstock

TRES leches torta, poznata i kao pan tres leches ili kolač od tri mlijeka, tradicionalni je latinoamerički desert koji je posljednjih godina osvojio svijet. Sastoji se od laganog i prozračnog biskvita koji je natopljen mješavinom zaslađenog kondenziranog mlijeka, nezaslađenog kondenziranog mlijeka i punomasnog mlijeka, što ga čini iznimno sočnim.

Razne verzije ovog kolača su u Latinskoj Americi popularne od 19. stoljeća, a vjeruje se da je široku popularnost stekao 1940-ih, zahvaljujući uključivanju recepta na etikete limenki Nestlé kondenziranog mlijeka. Ova svestrana slastica je hit među svima koji su je imali prilike probati i ako ste raspoloženi za nešto slatko i sočno, isprobajte naš recept za nju. Nećete se razočarati!

>> Imamo trik koji će skratiti dugotrajno kuhanje dulce de lechea

Što će vam trebati

Za pripremu će vam trebati glatko brašno, prašak za pecivo, sol, jaja, šećer, punomasno mlijeko, ekstrakt vanilije, nezaslađeno kondenzirano mlijeko, zaslađeno kondenzirano mlijeko, punomasno mlijeko, slatko vrhnje, šećer u prahu i cimet u prahu (po želji).

Priprema biskvita

Prvo zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i dublji lim za pečenje dimenzija 22×33 cm namastite maslacem. U zdjeli srednje veličine pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol. Zatim u dvije srednje velike posude odvojite žumanjke od bjelanjaka.

U posudu sa žumanjcima dodajte šećer i mikserom miksajte velikom brzinom dok žumanjci ne postanu blijedo žuti. Dodajte mlijeko i ekstrakt vanilije te lagano miksajte dok se smjesa ne sjedini. Postepeno dodajte brašno uz miješanje špatulom. Nemojte previše miješati jer bi vam kolač mogao ispasti "gumen".

U drugoj posudi mikserom tucite bjelanjke velikom brzinom. Kad se počnu pjeniti, postupno umiješajte ostatak šećera. Miksajte dok se ne formira čvrst snijeg. U smjesu sa žumanjcima lagano i nježno špatulom umiješajte snijeg od bjelanjaka. 

Ispecite kolač

Smjesu ulijte u pripremljen pleh i zagladite po površini. Stavite u pećnicu i pecite 25-35 minuta ili dok čačkalica umetnuta u središte kolača ne izađe čista. Izvadite iz pećnice i ostavite kolač da se hladi 1 sat.

Zatim u maloj zdjeli pomiješajte nezaslađeno i zaslađeno kondenzirano mlijeko i punomasno mlijeko. Ohlađeni kolač izbodite vilicom ili štapićem za ražnjiće te ga prelijte mješavinom mlijeka. Kolač ostavite u hladnjaku barem 1 sat ili preko noći kako bi se mlijeko upilo.

U srednje velikoj zdjeli izmiksajte slatko vrhnje, šećer i ekstrakt vanilije dok se ne formira šlag. Izvadite kolač iz hladnjaka i namažite ga kremom. Po želji pospite cimetom i poslužite. I to je to! Tres leches je ukusan desert za svaku priliku i nije ga teško pripremiti. Bilo da slavite rođendan, organizirate večeru ili samo tražite nešto slatko, tres leches će sigurno biti hit. Pa zašto čekati? Pripremite sastojke i krenite s pečenjem!

Tres leches

Pročitajte više