U centru Zagreba je otvoren boutique vinske kulture, evo kako to izgleda

Sanja Gregorius i Jelena Šimić Valentić (Foto: Filip Popović)

GODINAMA je zagrebačka Medulićeva ulica bila samo prolaz prema Ilici i Britancu. Kroz nju smo vozili ili šetali bez da bismo podizali pogled. No, posljednjih nekoliko dana sva pažnja usmjerena je prema velikom staklenom izlogu koji se proteže duž cijele zgrade na broju 12.

A'more i Pupitres dva su imena koja dominiraju izlogom koji "priča jednu posebnu priču o prijateljstvu i novim počecima", kažu nam. A'more Sanje Gregorius je lifestyle boutique, trgovina namještaja, dekora za dom, dok je Pupitres boutique vinske kulture. Ovaj brend itekako je poznat brojnim ljubiteljima vina koji su prošli vinske radionice Jelene Šimić Valentić.

Arhitektica o uređenju

"Namjena prostora je multifunkcionalna te je stoga i pristup projektiranju bio takav da je trebalo zadovoljiti i objediniti prodajno-izložbenu, ugostiteljsku i servisnu funkciju. Prije svega to je razvidno u izboru podne obloge. Upotrijebila sam isti materijal, specifičnu vrstu tapisona, u dvije različite boje; cognac i crnoj, te tako jednostavno diferencirala zone", kaže arhitektica Vlatka Čižmić, koja je zaslužna za uređenje interijera.

Na spoju obloge situiran je šank od smeđe staklene opeke koja servisira ugostiteljski dio, ali je i vizualna barijera između prostora (fotografije prostora možete pronaći u galeriji ispod naslovne fotografije članka).

"Jezgru, unutrašnji plašt prostora kontinuirano sam obuhvatila drvenim, custom made, elementima u boji oraha, na kojima su situirani utilitarni i izložbeni predmeti. Kutna, voluminozna staklena stijena iznimno komunicira s ulicom te prolaznicima otkriva raznoliki sadržaj interijera", dodaje.

Što priprema vrsna sommelierka

Više od 70 tisuća vinskih entuzijasta prošlo je vinske škole i radionice Pupitres koji ove godine slavi 10. godišnjicu. Ime pupitres dolazi od francuske riječi pupitr koje znači stol za učenje, a u vinskom svijetu poznato je po konstruiranom stolu u obliku slova A s rupama gdje stavljamo boce od šampanjaca.

Jelena Šimić Valentić

"Oduvijek sam voljela šampanjce jer svojom aromom donose toliko toga - mirise djetinjstva, brioša, netom pečenog kruha, toplinu doma i obitelji. Pupitres ima 60 sjedećih mjesta, ali je uz to prilagodljiv potrebama klijenata i evenata. U cijeli prostor, koji obuhvaća i A'more i Pupitres, stane do 200-tinjak ljudi. Prijepodne će klijenti moći popiti kavu jednog talijanskog brenda iz Padove, cijeđeni sok ili pojesti mali zalogaj. Vinska karta će biti dinamična te kreirana u trenutnoj inspiraciji, što je najljepši posao svakog sommeliera. Večeri će pak biti ispunjene vinima te raznim tematskim radionicama pod okriljem Pupitresa", govori Jelena Šimić Valentić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.