U Parizu se uskoro otvara muzej posvećen francuskom siru i njegovim proizvođačima

Foto: Shutterstock

PARIZ uskoro dobiva nezaobilazno mjesto za sve ljubitelje francuskih sireva, a riječ je o muzeju posvećenom francuskim sirevima i njihovim proizvođačima. Musée du Fromage 13. lipnja ove godine otvara svoja vrata u srcu Ile-Saint-Louisa u 4. arondismanu.

Musée du Fromage (franc. muzej sira) posjetiteljima će omogućiti da u potpunosti urone u svijet proizvodnje sira. Tu će se naći izložbena galerija, kao i mljekarna u kojoj će se sir proizvoditi pred očima posjetitelja. Muzej je organiziran kao edukativni obilazak koji počinje poviješću i kulturom sira, nastavlja se tajnama njegove proizvodnje i završava degustacijom, što će se ljubiteljima sireva posebno svidjeti. 

>> Proizvođači sira bijesni, drvene kutije camemberta mogle bi postati stvar prošlosti

Žele zainteresirati mlade za ovo zanimanje

A osim što posjetitelje želi pobliže upoznati s raznim francuskim sirevima, ovaj muzej ima još jedan cilj - zainteresirati mlade ljude za ovo zanimanje, s obzirom na to da u industriji ima sve manje ljudi koji se bave proizvodnjom sireva. 

Ovaj je projekt osmislila Paroles de Fromagers, tvrtka koja već više od deset godina nastoji prenijeti znanja i iskustva u proizvodnji sira. Pierre Brisson, osnivač tvrtke, proveo je petnaest godina razvijajući ovaj projekt, a i sam je obučen za proizvodnju sireva pa svoju strast prema dobrim sirevima želi podijeliti sa što više ljudi.

Karte se već mogu nabaviti

Iako je službeno otvorenje ovog muzeja rezervirano tek za 13. lipnja, karte su već u prodaji, a mogu se kupiti na službenoj stranici muzeja. Karta za odrasle košta 20 eura, za djecu od 12 do 17 godina košta 17 eura, a za djecu od 5 do 11 godina košta 13 eura.

>> U ovoj europskoj zemlji ima najviše ljubitelja sira, mogla bi vas iznenaditi

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.