U Pragu otvorena prva veganska "mesnica" u ovom dijelu Europe

Foto: FB/Bezmasna

NEDAVNO je u Pragu otvorena veganska "mesnica", prva u Češkoj, ali i u cijeloj istočnoj Europi općenito. Zove se Bezmasna, a nalazi se u četvrti Letná u glavnom gradu Češke, na adresi M. Horákové 600/38.

Ova "mesnica" u ponudi ima biljne verzije popularne češke hrane, uključujući chlebíček (češke sendviče), nareske i mesnu štrucu. Osim toga, tu su i neke klasične namirnice u plant-based verziji, poput odrezaka, kobasica, hamburgera, pašteta, pa čak i jaja.

"Mesnica" će uz sve to nuditi i sezonsku ponudu s promjenjivim jelovnikom, a vlasnici se nadaju da će početi surađivati ​​s veganskim i neveganskim restoranima, ali i u ponudu uvesti catering za razne događaje.

Veganstvo u Češkoj

Iako tradicionalna češka kuhinja obiluje mesom i mesnim jelima te ju često zovu noćnom morom za vegetarijance, u ovoj zemlji veganska populacija sve više raste. Prema statistikama iz 2020. godine, Češka je rangirana kao jedno od najprijateljskijih mjesta za vegane u Europi zbog relativno velikog broja mjesta koja serviraju biljnu hranu s obzirom na broj stanovnika.

Prag se posebno smatra gradom koji je prema veganima prijateljski nastrojen, a u aplikaciji Happy Cow, koja navodi veganske restorane i restorane prilagođene veganima, vrlo je lako pronaći plant-based opcije na području Praga.

Rastuća popularnost veganskih "mesnica"

"Mesnice" koje ne prodaju meso, već plant-based proizvode, postaju sve popularnije, osobito u Europi, a prošlog je mjeseca veganski brend Heura najavio pokretanje pop-up "mesnice" na brojnim lokacijama u Francuskoj. Poput Bezmasne, u "mesnici" Heura prodaju se i bezmesne verzije kobasica, hamburgera i druge popularne životinjske hrane.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.