Upoznajte Ivu, slastičarku iz Slavonije koja torte ponekad radi i punih 20 sati

Foto: Instagram

U FACEBOOK grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali? često naiđemo na sjajne kulinarske kreacije naših čitatelja, no torte jedne čitateljice izdvajaju se iz gomile. Iva Noli već nas je nekoliko puta oduševila, prvo kada je podijelila svoju tortu Singericu, a zatim i kada se pohvalila tortom s likom Miše Kovača.

Iva dolazi iz Slavonije, majka je dvoje djece, a po zanimanju je slastičarka. Da joj slastice idu kao od šale, vidi se i na njezinom Instagramu, gdje često objavljuje fotografije torti, kolača, ali i mnogih drugih jela, a u razgovoru nam je otkrila ponešto o sebi i svojim tortama.

U torte ponekad uloži i preko 20 sati rada

"Odrasla sam u obitelji koja je umjetnički talentirana, a na mene je najviše utjecala moja teta koja je majstor slastičarstva te sam uz nju vrlo rano razvila ljubav prema slasticama. Uz podršku obitelji i profesora u Ugostiteljsko-turističkoj školi u Osijeku koji su mi dali temelje, razvila se još veća ljubav i motivacija da napredujem u tom prekrasnom zvanju", započela je Iva svoju priču.

Svaka torta koju napravi izgleda sjajno, no napraviti tortu nije lako, posebno ako su u pitanju neobičniji dizajn i puno dekoracija. Iva nam je opisala kako izgleda cijeli proces, a s nama je podijelila i neke torte koje su njoj omiljene.

"Kod mene proces počinje planiranjem okusa i usklađivanjem sa strukturom unutar same torte, a zatim izradom sitnih dekoracija. Tek onda slijedi pečenje biskvita, kuhanje krema, slaganje i dekoriranje. Sve skupa to je opsežan posao u kojemu su potrebni strpljenje, vještina i kreativnost", istaknula je Iva, koja je za tortu Singericu utrošila preko 20 sati rada, a od toga većinu na dekoracije.

Njezina najdraža torta je ona koju je izradila svojoj kćeri za rođendan, a uključivala je ručno izrađene jednoroge na vrtuljku od šećerne mase koji se okretao na torti, ali i Grogu torta iz serije Mandalorian. A iako radi sjajne torte, priznala nam je da joj nedostatak strpljenja stvara najveće probleme.

"Ono što mi stvara problem je strpljenje. Iako imam puno strpljenja za dekoracije, često nemam živaca za završne korake. Primjerice, ako prvi put koristim novi kalup, rijetko ću dočekati da se kolač ohladi. Također su mi zamorne kreme koje se kuhaju na pari i francuski macaronsi, ali i to se odradi kada je potrebno", rekla je Iva.

Najviše voli ukrašavanje torti, a gušt joj je i pečenje keksića

Osim za torte, Iva nam je otkrila da gaji veliku ljubav za medenjake i keksiće svih oblika, kao i kolače. No, ne voli samo slastice  - obožava kuhati, kako tradicionalnu tako i internacionalnu hranu, a najdraže jelo su joj lignje na žaru, kao i sushi, u kojemu uživa, šali se, kao prava Slavonka. Ipak, najviše voli dekorirati torte.

"Bez razmišljanja mogu reći da najviše volim ukrašavanje jer tu mogu izraziti kreativnost, ali važnost pridajem i unutrašnjosti torte jer je podjednako važna, ako ne i važnija", istaknula je Iva i dodala kako ju veseli porast interesa za slastičarstvo kod mladih jer, iako zahtjevno, to je i prekrasno zanimanje.

Za kraj Iva je s nama podijelila svoj omiljeni recept za medenjake koje ispeče pa ih i prigodno ukrasi, bilo da je Božić, Uskrs ili neka druga posebna prilika. Za tijesto će vam biti potrebna 3 jaja, 250 g šećera, 250 ml biljnog ulja, žlica sode bikarbone, 3-4 žlice cvjetnog meda, žličica cimeta i 800 g glatkog brašna, a za glazuru za ukrašavanje jedan bjelanjak, 200 g šećera u prahu i malo limunovog soka.

Pročitajte više