Uskoro počinje Pizza Festival u Zagrebu, imamo prve informacije

Foto: Sandro Sklepić/Pizza Festival arhiva

OD IDUĆEG ponedjeljka, 27. svibnja, Strossmayerov trg u Zagrebu na tjedan dana postaje "a little slice of paradise" jer stiže nam treći Pizza festival Zagreb. Ovogodišnje izdanje Pizza festivala Zagreb stiže s 11 kućica, od kojih će devet predstaviti najbolje od svojih gastrokreacija, dok su dvije zadužene za tekuća pitanja.

Bilo da obožavate napoletanu, romanu, sicilianu, frittu ili margheritu, svoju omiljenu pizzu sigurno ćete pronaći na jednoj od kućica ovih strastvenih pizza čarobnjaka jer očekuju vas Al Dente, Pizza Re, Pizza Social Club, RougeMarin, Zagyland, Picnic & Poma Food Boutique, Tutto Passa, Pizza Fritta i Oui Chef on Wheels.

Što nas čeka

Kako najavljuju iskusni organizatori iz kreativne agencije Kokoš ili jaje, koji su nedavno oduševili brojne posjetitelje Asian Street Food Festivalom na istom ovom trgu, na Pizza festivalu će posjetitelji moći birati između više od 35 vrsta talijanskih delicija: bit će tu Al Denteove suvremene napoletane u kombinacijama Margherita di bufala, Mortadela & Stracciatella, Piccante te Prosciutto & Stracciatella, zatim savršeno hrskave pizze s punijim rubom, što je stilski kombinacija napoletane i romane, po kojima su poznati mnogima omiljeni pizza entuzijasti iz Pizza Social Cluba.

Pored prošlogodišnjih hitova Mamargherite, Pizzaiolija i Pepperonija, ove godine donose dvije nove krasotice - Parmigianu i Biancu koja će oduševiti ljubitelje kreativnih kombinacija jer sadrži truffle riccotu, flor di latte mozzarellu, buđolu, poriluk i crispy kapare. Zagrebački RougeMarin chefa Marina Medaka vodi nas na putovanje Sicilijom kroz pažljivo osmišljene pizze Palermo, Messina, Siracusa, Siracusa Bambini, Tarapani i Catania koje predstavljaju svaki grad na jedinstven način.

Taste od Sicily mami nam zazubice kombinacijama poput artičoka i sušenih rajčica s kremastom ricottom, mirisnim bosiljkom te maslinovim uljem s češnjakom. Tu su i pikantne salsiccie s neobičnim dodirom meda s chilli papričicama, a jedva čekamo kušati i bogatu mortadelu, crne masline i cherry rajčice sjedinjene s pestom od pistacija i creme fraicheom.

Zadarski Picnic i Poma Food Boutique udružuju snage: Poma stiže sa svojim sourdough sendvičima koji su prošle godine oduševili na Pizza festivalu i za njih se stajalo u redovima. Picnic pak donosi svoje poznate koktele, a najavljuje i koktele osmišljene baš za Pizza festival. Mali teaser, Šašava Mare je jedan od njih! Na radost brojnih fanova koje su oduševili prošle godine, vraća se i Pizza Fritta sa svojim calzone pizzama prženim u dubokom ulju, koje osvajaju hrskavošću tijesta i slasnim topljenim punjenjem.

Na Strossu ćemo imati priliku otkriti i zašto je Pizza Re braće Cvetko stekla vojsku obožavatelja koji hrle na Jaruščicu kušati autentične napoletane. Oni stižu s klasičnom Margheritom, bogatom Capricciosom, moćnom Piccante, omiljenom Mortadellom te pizzom kuće naziva Pizza Re. Ljubitelji romane doći će na svoje na kućici Tutto Passa, gdje se od jedne pizze dobije pet komada, a na Bread Clubovim sourdough tijestima stižu četiri zavodljive kombinacije nadjeva - od pizze Di Mamma s Prosciuttom Cottom San Daniele do kremozne i osvježavajuće pizze La Primaverile s mariniranim tikvicama, ricottom, sušenim rajčicama, crnim maslinama i svježim bosiljkom.

Pizza Melon donosi fini balans slanog i slatkog s Prosciuttom di Parma i listovima dinje, a pizza Speciale nagoviješta moćne okuse guancialea, kreme od bundeve, pecorina i svježeg ružmarina. Posebno se radujemo prvi put kušati i zagorsku pizzu, i to zahvaljujući Zagylandu koji se također premijerno predstavlja ove godine, a već je svojim vrhunskim napoletana pizzama Konjščinu stavio na gurmansku mapu Hrvatske.

Uz klasike Margheritu i Tunu, boje Zagorja branit će dvije specijalne pizze - Zagyland i Horse City.  A da bi i ovogodišnji Pizza festival Zagreb bio prava oda Italiji, pobrinut će se Oui Chef on Wheels, gdje će nam chef Vedran Stojanac ponuditi Pastu on Wheels, neodoljivu tjesteninu iz koluta sira.

Mjesto: Trg Josipa Jurja Strossmayera, Zagreb
Trajanje: 27. svibnja. - 2. lipnja 2024. 
Radno vrijeme : pon - pet 12:00 -24:00 / sub - ned 11:00 - 24:00 
Ulaz: besplatan

Pročitajte više