VIDEO Confit od češnjaka izaziva ovisnost, evo kako se priprema

Foto: Shutterstock

CONFIT (konfi) je kulinarska tehnika koja podrazumijeva polako i dugo kuhanje gotovo bilo koje namirnice, na niskoj temperaturi, u masti, ulju ili šećernom sirupu. Ova metoda konzerviranja hrane potječe iz vremena prije hladnjaka i zamrzivača, a nastala je kako bi se namirnice mogle sačuvati što dulje.

Nakon soljenja i sporog kuhanja u masnoći, confit se može čuvati nekoliko mjeseci ili godina ako se pravilno zatvori u čistoj posudi i čuva na hladnom i tamnom mjestu. Confit je specijalitet jugozapadne Francuske, a najpoznatiji primjer je confit od patke. Mi ćemo se danas pozabaviti confitom od češnjaka, čija je priprema prilično jednostavna, a upotreba iznimno raznolika. 

Confit od češnjaka u tavi

U lonac ili duboku tavu stavite oguljene režnjeve češnjaka i potpuno ih prekrijte maslinovim uljem. Začinite solju, paprom, svježim začinskim biljem prema vlastitom izboru, a možete ubaciti i prstohvat zdrobljenih čili pahuljica. Kuhajte na najslabijoj vatri koju možete postići, oko 45 minuta.

@thesweetnsalty Easy 100 cloves #garlicconfit ♬ Non, je ne regrette rien - Edith Piaf

Češnjak bi trebao postati skroz mekan, ali ne želite da se raspadne. Kad budete gotovi s kuhanjem, prebacite češnjak i začinsko bilje u čistu staklenku i prelijte uljem od kuhanja tako da ih skroz prekrije.

Confit od češnjaka u pećnici

Zagrijte pećnicu na 120°C. Stavite češnjak, maslinovo ulje, sol, papar i začinsko bilje u manju vatrostalnu posudu. Češnjak mora biti skroz prekriven uljem. Pecite dok režnjevi češnjaka ne omekšaju i ne porumene, oko 2 sata. Premjestite režnjeve češnjaka i ulje u čistu, hermetički zatvorenu posudu i ohladite.

@cocoandashrecipes Garlic Confit is one of my favorite things and it has so many uses in the kitchen! #garlicconfit #garlic #DoritosDareToBeBurned #easyrecipes #recipesoftiktok #roastedgarlic #oliveoil ♬ Pieces (Solo Piano Version) - Danilo Stankovic

Upotreba

Ovako pripremljen confit od češnjaka djelovat će gotovo poput magičnog dodatka jednostavnim jelima s povrćem, ali gotovo da nema tog jela koje nije u stanju poboljšati. Zdrobite ga, ispasirajte, napravite namaz ili koristite čitave režnjeve. Jednom kad ga počnete koristiti, tražit ćete načine da confit od češnjaka nekako ubacite u sve svoje obroke. Ovdje smo nabrojali samo neke ideje kako ga iskoristiti.  

1. Zdrobite par režnjeva, pomiješajte ih s malo ulja i prelijte preko povrća kuhanog na pari. Izvrsno sa slaže sa šparogama, mahunama, graškom, brokulom i cvjetačom.

2. Jednu žlicu pomiješajte s pečenim ili grilanim povrćem.

3. Rasporedite nekoliko režnjeva po tostiranom kruhu s kvalitetnim sirnim namazom i ukrasite vlascem ili drugim svježim začinskim biljem.

4. Iskoristite confit od češnjaka na pizzi.

5. Napravite tjesteninu samo s rajčicom, bosiljkom i confitom od češnjaka.

6. Umutite par režnjeva u pire krumpir ili bilo koji pire od povrća.

7. Prerežite režnjeve na pola i ubacite ih u salatu po izboru. 

8. Dodajte juhama i umacima.

9. Upotrijebite stražnji dio vilice kako biste zgnječili režnjeve u pastu. Umiješajte pastu od češnjaka u obični jogurt ili ricotta sir, kako biste napravili kremasti preljev ili namaz od češnjaka.

@alinaprokuda Another way to use your garlic confit leftovers#healthadepopit #cauliflower #bakedcauliflower #foodtok ♬ original sound - Cook like a PROkuda

Skladištenje

Češnjak je namirnica s niskim udjelom kiseline, što znači da se nakon termičke obrade ne može čuvati na sobnoj temperaturi. Pobrinite se da odmah premjestite confit od češnjaka u čistu i hermetički zatvorenu staklenu posudu te ga držite u hladnjaku. U hladnjaku se može čuvati do 2 tjedna, a u zamrzivaču oko 3 mjeseca.

Recept za confit od češnjaka iz tave možete pronaći OVDJE.

Pročitajte više