Miris naranče i čokolade jedan je od vjesnika blagdana, a ovi prhki keksići spajaju upravo te klasične božićne arome u neodoljiv zalogaj. Toliko su jednostavni i brzi za pripremu da ćete ih poželjeti peći tijekom cijele godine, no najljepše je u njima uživati uz šalicu toplog čaja ili kave dok vani pada snijeg.
Recept je idealan i za početnike, a rezultat su keksi koji se tope u ustima i prekrasno izgledaju na blagdanskom stolu. Za pripremu ovih ukusnih keksa trebat će vam svega 15 minuta, a peku se samo 12 minuta. Recept je vrlo jednostavan za slijediti, a od navedenih sastojaka dobit ćete otprilike 20 keksa.
U zdjeli pjenasto izmiješajte mekani maslac sa šećerom i vanilin šećerom. Najbolje je koristiti električni mikser kako bi smjesa bila što prozračnija. Zatim dodajte svježe naribanu koricu naranče i brašno pa umijesite glatko tijesto. Ako vam se čini da je tijesto previše mekano za valjanje, zamotajte ga u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku na 10 do 15 minuta da se malo stisne.
Ohlađeno tijesto razvaljajte na lagano pobrašnjenoj površini na debljinu od otprilike 5 do 6 milimetara. Koristeći modlice po želji, poput zvjezdica, srca ili pahuljica, izrezujte oblike i pažljivo ih prebacujte na lim za pečenje.
Lim za pečenje obložite papirom za pečenje i na njega posložite izrezane kekse. Pecite ih u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C otprilike 10 do 12 minuta. Keksi su gotovi kada im rubovi lagano porumene. Izvadite ih iz pećnice i ostavite da se u potpunosti ohlade na limu prije ukrašavanja.
Za ukrašavanje, otopite tamnu čokoladu na pari ili oprezno u mikrovalnoj pećnici. Otopljenu čokoladu možete staviti u malu slastičarsku vrećicu s uskim nastavkom ili jednostavno koristiti žličicu kako biste napravili tanke, elegantne poteze preko ohlađenih keksa. Ostavite kekse na sobnoj temperaturi dok se čokolada potpuno ne stisne.