Zaboravljeni recepti: Rijetko tko ne voli pravu starinsku pitu od sira

Foto: Vanja Vukadinović

KAKO su mi upravo prhke pite najdraže slastice, prve dođu na red za isprobavanje. Nazivom ova pita djeluje obično i vjerujem da ste već probali neku inačicu pite od sira, no vjerujem da baš ovakav recept nemate jer se u tijesto stavlja jedan pomalo neobičan sastojak za ovakvu vrstu kolača, što mu daje posebnu aromu.

U bilježnici s receptima Merice Majetić ovaj sam recept našla pod nazivom Pita od sira s narodnim brašnom. Kao i sve prhke pite, vrlo je ukusna, topi se u ustima, kore su prhke i hrskave, a punjenje je baš sočno i sjajno nadopunjuje prhkost kora. Dok se pekla, ova pita je namirisala cijelu kuću i jedva smo dočekali da se ohladi da je možemo probati.

Originalan zapis recepta

Da vam dočaram kako ti starinski recepti izgledaju, prenosim zapis u originalu kako je napisan:

"Uzme se 15 dg masla (topljenog maslaca), 30 dg narodnog brašna, 6 žlica šečera, 2 žlice mleka, 1 žlica rakije, malo korice od limuna, jedno jaje i trun soli. Od ovoga zamijesi se gladko tijesto i stavi se na hladnom mjestu počivati pola sata. Sada se uzme tepsija, polije se hladnom vodom, zatim ocijedi, a tijesto se razdijeli na 2 dijela, razvalja. Jedan dio se stavi na dno tepsije, a drugi dođe ozgora. Namaže se po vrhu sa mlekom ili jajetom, izbode se sa vilicom na više mjesta i stavi peći. Nadjev od sira: U čvrsti snijeg od 3 bjelanjka lagano izmešaj zdrobljeni sir, 1 šaku cveba, 3 žlice šečera. Ako se imade dosta jaja, mogu se i žutanjci staviti u nadev."

Naravno, u modernim receptima su svi sastojci navedeni u gramima te se uvijek navodi na kojoj temperaturi i koliko dugo se nešto peče te u čemu se peče (dimenzija lima ili posude). Kod ovakvih, starih recepata, to nije slučaj pa često moram improvizirati i služim se svojim iskustvom kod pečenja sličnih slastica.

Prva nedoumica mi je bila narodno brašno. Znam za narodno pšenično brašno tip 850, ali nisam sigurna na koje brašno se odnosi taj naziv onog doba. Zato sam odlučila staviti oštro, koje uvijek koristim kada radim pite. Može se pomiješati oštro i glatko i isto dobro funkcionira.

Neobičan dodatak

Za masnoću u ovom kolaču koristi se maslo (dobije se topljenjem i prokuhavanjem maslaca), ali ja sam koristila svinjsku mast. Naravno, možete staviti i maslac ili sami izraditi maslo, što ću svakako idući put probati pa usporediti. U originalu se navode grožđice, a ne volim ih u kolačima pa sam ih izostavila, no vi stavite jer se one tradicionalno koriste u pitama od sira.

Nadalje, domaćica ne navodi količinu sira ni vrstu sira, pa sam i tu improvizirala i stavila domaći, meki kravlji sir s vrhnjem. To je kolaču dalo sočnost. Ono što je drugačije od ostalih pita je rakija u tijestu. Stavila sam domaću kruškovu rakiju koja je dala vrlo zanimljivu aromu pa tu možete eksperimentirati s omiljenim okusom.

Recept s točnim količinama sastojaka i detaljno opisanom pripremom pogledajte OVDJE.

Pročitajte više