Znate li što je zebra striping?

Foto: Shutterstock

SVATKO od nas popije pokoje alkoholno piće kad izađe u grad, a mladi se danas sve više okreću novom trendu ispijanja alkohola uz koji se neće tako brzo napiti i idućeg jutra probuditi s najgorim mamurlukom na svijetu. Riječ je o "zebra striping" metodi, koja podrazumijeva miješanje pića, ali ne na način koji vam možda pada na pamet.

Naime, nakon svakog popijenog alkoholnog pića, trebate popiti jedno bezalkoholno piće, primjerice sok ili vodu. Tako ćete dulje moći ostati vani, nećete se previše napiti i, možda najbolje od svega, idućeg se jutra nećete probuditi teške glave i s groznim mamurlukom.

Zašto "zebra striping"?

Samo ime "zebra striping" odnosi se na zebrine pruge - kao što zebra ima svaku drugu bijelu prugu, odnosno svaku drugu crnu, tako ćete i vi u izlasku naručivati svako drugo alkoholno piće, s jednim bezalkoholnim između. 

Tako ćete ostati hidrirani (jer svi znamo da alkohol dehidrira), a već odavno postoji preporuka da uz alkoholno piće pijete i puno vode, posebno ljeti kada su velike vrućine i kada možda nećete ni primijetiti pod kolikim ste utjecajem alkohola sve dok ne bude prekasno.

Sve više mladih odbacuje alkohol

I dok se dio mladih u izlascima okreće "zebra striping" metodi, koja je svakako bolja od besciljnog opijanja, sve više mladih danas u potpunosti odbacuje alkohol, a to je pokazalo i istraživanje koje je proveo Njemački centar za zdravstveno obrazovanje.

>> Generacija Z odbacuje alkohol: "Gubitak kontrole jedan je od glavnih razloga"

Naime, taj centar od 2004. istražuje prekomjerno pijenje, definirano kao konzumiranje najmanje pet pića na zabavi. Anketa među mladima u dobi između 12 do 25 godina u Njemačkoj pokazala je da konzumacija alkohola u toj dobnoj skupini postupno pada.

Gubitak kontrole zbog alkohola jedan je od glavnih razloga zbog kojih se mladi danas sve manje opijaju, a još jedan od razloga je to što su mladi danas više u virtualnom svijetu nego uživo pa je samim time i manje prilika za opijanje.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.