10 super namirnica zdravih za pse i vlasnike

 Foto: www.123rf.com

U STRUČNOJ literaturi često se navodi kako psima nije zdravo davati ljudsku hranu. Pritom se uglavnom misli na začinjene ostatke s ljudskog stola.

Portal healthypets.mercola.com navodi 10 super namirnica koje su zdrave za pse i ljude, koje mogu spriječiti mnoge bolesti.

Ljubimcima ih možete dodati u redoviti obrok ili kao poslasticu. U prehranu ih uvodite postupno, a boluje li vaš pas od bilo kakvih probavnih smetnji prije davanja konzultirajte se s veterinarom.

10 namirnica zdravih za pse i ljude

Borovnice

Dostupne su tijekom cijele godine, a u kombinaciji s primjerice jogurtom mogu biti zdrave poslastice za pse. Riječ je o snažnom antioksidansu.

Brokula

Povrće je to koje pomaže kod detokiskacije organizma. Sadrži zdrava vlakna koja pospješuju probavu, a brokula je također bogata vitaminom C te kalijem, kalcijem i proteinima. Ima protuupalna svojstva, zdrava je za oči, pomaže kod regeneracije oštećene kože te pozitivno utječe na srce.

Chia

Chia sjemenke poput ribe bogate su omega-3 kiselinama, vlaknima, ali i kalcijem, fosforom, magnezijem i ostalim za pse korisnim tvarima. Možete ih dodati u primjerice jogurt/kefir te poslužiti kao poslasticu.

Fermentirano povrće

Neki psi ga obožavaju, dok će nekima biti "fuj". Fermentirano povrće u sebi sadrži probiotike koji jačaju imunološki sustav i rad crijeva. Biti oprezan s doziranje. Ovisno o težini psi bi dnevno trebali dobivati 1 do 3 male žlice. Kako fermentirati povrće napisati ćemo naknadno.

Goji bobice

Prodaju se uglavnom sušene. Goji bobice izgledom podsjećaju na grožđice, samo crvene boje. Bogate su aminokiselinama i antioksidansima. Sprečavaju rast stanica raka, smanjuju razinu glukoze u krvi te smanjuju kolesterol.

Kelj

Ljubimcima se preporučuje svaki dan davati do 3 male žlice sitno narezanog kelja. Riječ je o povrću bogatom vitaminima, pogotovo A,C i K te željezom i antioksidansima. Pomaže kod detokiskacije jetra, a također ima protuupalna svojstva.

Kefir

Kefir u sebi sadrži probiotike koji su korisni za održavanje imunološkog sustava.

Sjemenke bundeve (sirove)

Izvor su minerala, vitamina K, E, B i cinka.Istraživanja su pokazala kako sjemenke bundeve mogu spriječiti nastajanje bubrežnog kamenca, smanjuju upale nastale artritisom, a korisne su i za prostatu.

Srdele

Riba je bogata omega-3 masnim kiselinama koje pospješuju rast dlake,a i korisne su za zdravlje kože općenito. Preporučuje se servirati ih sirove.

Batat

Slatki krumpir ili batat bogat je beta-karotenom i antioksidansima, a također je poznat kao izvor vitamina A i C. Koristan je kao antioksidans, a ima i protuupalna svojstva.

Pročitajte više