3 mala egzotična ljubimca i stvari koje morate znati prije nego ih nabavite

Foto: Shutterstock

AKO razmišljate o nabavi nekog egzotičnog ljubimca, prije nego ga doista nabavite, neke stvari biste trebali znati.

Mi vam danas donosimo 3 takva ljubimca te prednosti i mane posjedovanja istih.
 
1. Leteća vjeverica
 
Ove malene vjeverice imaju dugu povijest (oko 14 godina) postojanja kao slatki kućni ljubimci. Vrlo se lako održavaju, a tu spadaju među ostalim, njega, hranjenje i stanovanje. Nevjerojatno su lojalne te uglavnom obožavaju slijediti svoje vlasnike iz sobe u sobu, a mogu se naučiti izvađati razno razne trikove. No, bez obzira što se radi o vrlo malom ljubimcu, on može izazvati itekakav nered. Također, morate znati da žive u prosjeku 11-14 godina. Odlični je ljubimac za starije osobe, samce ili obitelji sa starijom djecom. Više o letećim vjevericama možete saznati ovdje.
 
 
2. Tvor
 
Iako su već duže vrijeme tvorovi na popisu kućnih ljubimaca, mnogi ih još uvijek smatraju egzotičnim ljubimcima. Često ćete za njih čut da su nešto između psa i mačke, ali jedni od najboljih kućnih ljubimaca za posjedovati. Ono što morate znati, prije nego nabavite jednog, jest da se radi o životinjici koji obožava žvakati stvari, kopati, grebati i krasti te ima specifični miris na koji ćete se morati naviknuti, čak i nakon što ga okupate. No, s druge strane, vrlo su inteligentni i zaigrani. Možete ga naučiti i raznim trikovima, a životni vijek im je oko 8  godina. To su dobri ljubimci za obitelji koje imaju druge kućne ljubimce, samce ili obitelji sa nešto starijom djecom. Zbog svoje visoke razine energije, nisu pogodni za ljude starijih dobnih skupina.
 
 
3. Pustinjska lisica (Fennec)
 
Znate sigurno o kojoj životinji pričamo: onoj s malim tijelom, ali nevjerojatno velikim ušima, zbog kojih izgleda kao Yoda. Ne biste vjerovali, ali i one su postale dio kućanstava. No, iako ćete ih lako naučiti na uzicu i mjesto za obavljanje nužde, njihova razina energije i znatiželje je nevjerojatna. Uz to, poznate su i kao proždrljivi kopači, u zatočeništvu mogu živjeti oko 10 godina, a idealni vlasnici su im obitelji bez drugih ljubimaca i male djece. Pa tko voli...
 
 

Pročitajte više