3 stvari koje morate učiniti ako je vaš pas pojeo čokoladu

Foto: Shutterstock

STIŽE doba godine, kada kućanstva vrve zanimljivim i ukusnim slasticama.

No, ono što morate znati, jest da čokolada sadrži dva spoja, koja su vrlo opasna za pse, a radi se o teobrominu i kofeinu. Kofein može izazvati drhtanje, brže otkucaje srca, nenormalni ritam istog te druge potencijalne smrtonosne kardiovaskularne pojave. S druge strane, teobromin je još toksičniji.
 
Ako primijetite da je vaš pas pojeo čokoladu, postoji nekoliko važnih koraka koje morate napraviti, i prije nego posjetite veterinara. 
 
Također, uvijek spremajte čokoladu na mjesta, gdje je vaš ljubimac baš nikada ne može dohvatiti. Psi vide kada mi jedemo, prate gdje se ta ukusna poslastica sprema i zatim se vraćaju na to mjesto, kada su gladni ili im je dosadno. Nikada nemojte podcjenjivati motiviranog psa. Ponekad oni privlače stolice te preko njih dolaze do visokih ladica i polica.
 
Što napraviti ako je vaš pas pojeo čokoladu?
 
Kao prvo, pokušajte saznati koju vrste čokolade je pojeo, budući da različite vrste čokolade, sadrže i različite količine toksičnih komponenti. Tako ćete olakšati i ubrzati posao i samom veterinaru. Mliječna i bijela čokolada su najmanje opasne, zatim slijedi tamna čokolada, koja sadrži najviše teobromina.
 
Zgrabite sve što je ostalo od same ambalaže. Vaš veterinar će morati vidjeti i omot, kako bi se uvjerio da sama ambalaža ne predstavlka opasnost od opstrukcije stranog tijela. Stručnjak tada može provjeriti i popis ostalih sastojaka, u potrazi za mogućim dodatnim opasnostima, kao što je npr. ksilitol, koji se koristi kao zamjena za šećer, što je također vrlo toksično.
 
Pokušajte i procijeniti koliko količinu čokolade je pas progutao, odnosno sjetiti se koliko je bilo čokolade u omotu. Tako će vaš veterinar biti u mogućnosti procijeniti količinu teobromina, koja je pojedena te tako na najbolji mogući način pomoći vašem psu.
 
 

Pročitajte više