5 uobičajenih krivaca: Zašto psi gube dlaku?

Foto: Shutterstock

KADA je u pitanju alopecija, identificiranje temeljnog uzroka gubitka dlake, važno je kako bi se došlo do odgovarajućeg plana liječenja.

Upravo zato, danas vam donosimo 5 uobičajenih krivaca za gubitak dlake kod pasa.
 
1. Alergije
 
Alergije su čest uzrok gubitka dlake kod pasa. To može biti alergija na doslovno bilo što, što uključuje i hranu. Tipični simptomi uključuju svrbež, koji onda rezultira grebanjem i lizanjem tog područja te gubitkom dlake.

2. Zaraze i infekcije
 
Zaraza parazitima, kao što su buhe, krpelji i grinje, još je jedan uzrok pseće alopecije. Zajedno s gubitkom dlake oko ušiju, očiju, trbuha i prsa, ona može rezultirati i raznim upalama, svrbežom i crvenilom. Opadanje dlake također se može pripisati i bakterijskim i gljivičnim infekcijama.
 
3. Hiperadrenokorticizam (Cushingova bolest)
 
Kod pasa s ovim poremećajem prisutno je kronično pojačano lučenje kortizola. Cushing se javlja kao rezultat tumora – često benignog – hipofize ili nadbubrežne žlijezde. On se češće javlja kod starijih pasa, posebno manjih pasmina. Posljedice su, među ostalim, gubitak mišićne mase, tanka i opuštena koža, apatičnost, povećano dahtanje, ali i gubitak dlake.

4. Genetika
 
Neke pasmine, po prirodi su sklonije gubljenju dlake od nekih drugih.
 
5. Dekubitus
 
Radi se o lokaliziranim ozljedama, gdje pseći laktovi i ostali koščati dijelovi, poput bokova, skočnih zglobova itd. redovito dolaze  u dodir s tvrdim površinama. Ovaj stalni pritisak i trenje kože, može dovesti do pucanja koža, krvarenja, ali i gubitka dlake. Dekubitusi su češći kod starijih pasmina, posebno teških i velikih.

Pročitajte više