5 zanimljivih činjenica o mačjem spavanju

Foto: Shutterstock, Tumblr

ZAŠTO mačke toliko puno spavaju? Da li doista spavaju ili samo odmaraju? Sanjaju li? 

Naši mačji prijatelji pravi su majstori zanata spavanja - bilo gdje i u bilo kojim okolnostima. No, ako ste mislili da znate baš sve o  mačkama i spavanju, uvjeravamo vas da niste u pravu. No, zato smo tu mi, koje ćemo vam otkriti još poneku zanimljivu činjenicu. Pa krenimo redom.
 
1. Sve je to u mačjim genima
 
Mačke spavaju i do 16 sati dnevno, a starije mačke provode čak i više vremena u ležećem položaju, i do 20 sati. Ta navika rezultat je mačje evolucije, prehrambenih navika i fiziologije. Naime, mačke u divljini moraju loviti kako bi preživjele, a to zahtjeva puno jurnjave, koja zahtjeva i velike količine energije. Upravo spavanje pomaže mačkama da uštede tu potrebnu energiju.
 
 
2. Mačke ne spavaju uvijek
 
Od vremena koje provedu spavajući, 3/4 zapravo čini drijemanje. U tom stanju, mačke dobivaju sav potreban odmor, ali one su još uvijek na velikom oprezu i mogu se probuditi u trenu, ako je to potrebno. Također, vi lako možete vidjeti kada mačka doista spava, a kada samo drijema. Naime, kad je u laganom snu, njezine uši se trzaju i okreću prema izvorima zvukova te su njihove oči blago otvorene. Čak i ako sjede, mačke mogu doći u takvo raspoloženje.
 
3. One mogu sanjati
 
Preostala četvrtina mačjih spavajućih sata otpada na dubok san, iako starije mačke u njemu mogu provesti 30-40 posto tog vremena. Mačke u dubokom snu obično su sklupčane i sa čvrsto zatvorenim očima. Ponekad čak imaju rep preko svojih očiju, kao što vi ponekad imate masku za spavanje. Duboko spavanje je ključno za regeneriranje tijela i ostajanje zdravim. To je također i vrijeme kada vaša mačka sanja. Ako ste primijetili da se njezini brkovi ili šape trzaju, postoji velika šansa da je upravo tad sanjala.
 
 
4. Neke mačke hrču
 
Hrkanje kod mačaka se događa kada se dišni putevi opstruiraju od strane viška kože sa mekog nepca i to se uglavnom događa kada je vaša mačka potpuno opuštena. Također, hrkanje je vjerojatnije kod vrsta s kratkim nosevima, kao što su npr. perzijske mačke, himalajske i egzotične kratkodlake mačke.
 
5. Promjene u navikama spavanja mogu biti znak problema
 
Ako je vaša mačka odjednom počela više ili manje spavati, obratite se veterinaru. Pretjerano spavanje može biti znak neke bolesti ili boli, a česta budnost može ukazivati na problem, kao što je npr. hipertireoze, odnosno pretjerane aktivnosti štitne žlijezde.

Pročitajte više