6 ne tako očitih znakova straha kod pasa

Foto: Shutterstock

OSIM nekih očitih, psi pokazuju i manje očite znakove straha. 

Poznavajući takve znakove, shvatit ćete da vaš pas nije tvrdoglav ili vas ignorira, već da je zbog nečega zabrinut, što će vam uvelike olakšati trening. Naučite ih prepoznati.
 
1. Ne jede
 
Mnogi vlasnici posumnjat će na pseću tvrdoglavost, ako on odbija poslasticu tijekom treninga ili ako odbija hranu u novom okruženju. No, ako vaš pas ima takvih problema, to može biti i znak da je previše uznemiren.
 
2. Neobično ponašanje
 
Ako je vaš pas prestao slušati vaše naredbe kada ste vani te umjesto toga neprestano njuška okolo, grebe, zijeva i slično, to bi također mogao biti znak stresa i uznemirenosti. Ako primijetite takvo ponašanje kod svog ljubimca, obratite pozornost na stvari u okolišu, koje bi mogle biti uzrok tome.

3. Ne reagira
 
Pas koji se boji, često ne može fizički odgovoriti na podražaj, jer se taj dio mozga kod njega automatski isključuje. Ako se vaš ljubimac ponaša kao da vi ne postojite, to može biti i zato što se boji.
 
4. Lizanje usta
 
Da li vaš pas ponekad samo sjedi te se oblizuje, iako nije ništa jeo prethodno? To, među ostalim, može biti umirujuće ponašanje u stresnim situacijama, kao što je npr. prisustvo drugih pasa
 
5. Zadihanost
 
Normalno je da je pas zadihan cijelo vrijeme? Netočno! Ako je vaš u klimatiziranoj prostoriji, to ne bi trebao raditi. Ako je, to može također biti znak da je pod stresom ili se boji nečega.
 
6. Pretjerana opreznost
 
Ponekad vaš pas neće obraćati pozornost na vas. No, ako u posljednje vrijeme pažnju pridaje samo "strašnim" stvarima u okolišu, vrijeme je za promjenu okruženja, jer vaš pas očito nije spreman za to.

Pročitajte više