7 pasmina koje su idealne za introverte

Premda svi psi mogu biti divno društvo introvertima, neke pasmine ipak su bolji izbor od drugih. Naravno, najvažnije od svega je da dobro razmislite o tome što uopće želite od svog novog psećeg prijatelja.

Na primjer, razmislite želite li psa s kojim ćete ići na planinarenje, ili vam je potreban strpljivi ljubimac koji će satima žvakati svoju igračku dok vi čitate knjigu. Tako ćete najlakše pronaći pasminu koja će odgovarati vašim potrebama.

Donosimo vam našu listu pasmina koje su se pokazale kao idealno društvo za introvertirane ljude.

1. Chihuahua

Šarmantne, graciozne i pune hrabrosti, možda ne biste pomislili da bi ova mala bića s nevjerojatnom osobnošću dobro odgovarala introvertu, ali nemojte dopustiti da vas njihova osobnost velikog psa zavara. Chihuahue su lojalne, simpatične i silno posvećene svojem vlasniku. Imaju tendenciju da stvore čvrstu vezu samo s jednom osobom iz obitelji, a njezina im je pažnja najvažnija. Potrebno im je više vremena da se vežu uz druge ljude i najviše vole biti u društvu samo jedne osobe.

2. Akita

Akita ima reputaciju dostojanstvenog, hrabrog i odanog psa. To su tihi psi koji su vrlo oprezni prema strancima, ali prema svojoj obitelji osjećaju nevjerojatnu ljubav i privrženost. Uspijevaju se povezati samo s nekolicinom njima posebnih ljudi. Vrlo su neovisne i znaju biti jako tvrdoglave, ali ako ispunite sve njihove dnevne potrebe, vidjet ćete da su zapravo nježne i vrlo strpljive.

3. Pomeranac

Pomerancima je teško odoljeti zbog njihovog ljupkog lisičjeg lica i živahne osobnosti. U globalu, laki su za treniranje, ali znaju biti i vrlo nestašni pa nisu za vlasnike koji nemaju strpljenja. Iako su mali, imaju osobnost velikog psa, a isto tako, usprkos njihovoj energičnosti, ne treba im puno šetnje i tjelovježbe, što ih čini idealnim ljubimcima za ljude koji puno vremena provode u kući.

4. Maltezer

Ako ste u potrazi za kućnim psom, maltezer bi mogao biti pravi izbor za vas. Apsolutno su privrženi i puni ljubavi, ali su isto tako energični i zahtijevaju svakodnevnu mentalnu i fizičku stimulaciju kako bi ostali sretni i zdravi. Maltezer se jako veže za svoju obitelj i bit će vrlo tjeskoban ako bude morao biti duže vremena razdvojen od vas, stoga je ovo pas samo za ljude koji svojeg ljubimca planiraju voditi svugdje sa sobom.

5. Američki stafordski terijer

Njihova zdepasta i nabijena građa može vas zavarati da pomislite kako se radi o lijenoj i tromoj pasmini. Stafordi su zapravo izrazito agilni psi kojima treba dosta kretanja i treniranja. Premda se na prvu ova pasmina ne čini kao logičan izbor za introverta, oni su vrlo inteligentni i osjetljivi psi s istančanim osjećajem za okolinu.

6. Njemački ovčar

Ovi psi imaju pomalo strašnu reputaciju. Često ih možemo vidjeti kao službene pse, a razlog tomu je upravo njihova inteligencija i spremnost da svoj život stave na kocku kako bi obranili one koje vole. Puni su ljubavi i privrženi svojoj obitelji, ali izrazito oprezni prema strancima. Potreban im je dosljedan trening, ali morate imati na umu da su jako osjetljivi pa neće dobro reagirati na oštre metode treninga.

7. Shiba Inu

Poznat kao pasmina koja najviše nalikuje mačkama, Shiba Inu savršen je pas za introverta, zahvaljujući svojoj neovisnoj i inteligentnoj prirodi. Osjetljivi, tihi, smireni i prilagodljivi, oni su suosjećajni i odani svojim ljudima, no bez pretjeranih nježnosti. Vole biti sami i potreban im je osobni prostor, ali vole davati i primati ljubav, samo pod vlastitim uvjetima.

Pročitajte više