7 psećih opasnosti koje se skrivaju u našem domu

 Foto: Shutterstock

Baš kao i malo dijete, i vašeg psa mora se zaštititi od opasnih stvari koje bi mogao unijeti u organizam.
 
Slijedi 7 najčešćih opasnosti u vašem domu:
 
1. Čokolada
 
Čokolada predstavlja veliki problem, naročito tamna, prirodna ili bez šećera. Većina "čokolada" koje nalazimo na policama naših dućana sadrži više umjetnih supstanci nego prave čokolade i nije od prevelike opasnosti.
 
Pas bi trebao pojesti enormnu količinu mliječne čokolade da bi mu se manifestirali problemi. Problem leži u teobrominu, alkaloidu koji psi probavljaju puno sporije nego ljudi. Kofein je također loš. U najgorem slučaju može uzrokovati smrt utječući na različite organe. 
 
2. Neki proizvodi iz vrta
 
Povrtlari koji kupuju kakao mulch kompost za sadnju biljaka trebaju pripaziti. To gnojivo slatkastog mirisa vrlo je privlačno psima i, poput čokolade - sadrži teobromin.
 
Problem je što je cijeli vrt time prekriven. Vlasnicima pasa najbolje je savjetovati da takvu vrstu gnojiva uopće ne koriste.

3. Grožđe i grožđice
 
Psi su skloni grožđu i grožđicama, što im može naškoditi. Teorija je da se na grožđu nalazi puno toksina. Kako biste bili sigurni, držite grožđe van zdjele s voćem i nikad ne ostavljajte grožđe i grickalice na dohvat vašem psu. 
 
4. Luk
 
Sirov, dehidriran ili kuhan - u svakom slučaju je otrovan za pse. Premda je trovanje lukom vrlo rijetko, može uzrokovati pseću anemiju. Psu su potrebna crvena krvna zrnca kako bi prenosila kisik do tkiva i organa, tako da anemija može dovesti do raznih problema - od depresije do zatajenja srca. Nemojte davati psu svoje ostatke od ručka niti mu davati luk pripremljen na bilo koji način. 
 
5. Ljudski lijekovi
 
Češće nego rjeđe, psi gutaju naše lijekove, a često puta to nažalost nije slučajno - neki vlasnici daju svojim ljubimcima lijekove poput aspirina i ibuprofena.
 
Nuspojave na lijekove rijetko vidimo kod ljudi, ali reakciju na neodgovarajući, ljudski lijek, pas će vrlo vjerojatno imati. Ako pas konzumira aspirin, to kod njega može uzrokovati čir na želucu i krvarenje. Ako samo 4-5 dana dajete psu taj lijek, rizik za oboljenje vrlo je velik. 
 
6. Otrov za štakore
 
Savjetujemo vam da pribor za čišćenje i dezinsekciju držite podalje od psa. Najgoru prijetnju predstavlja otrov za štakore - štogod je ukusno štakoru, bit će dobro i psu.
 
Iznimno je riskantno koristiti otrov za štakore ukoliko imate psa u kući. Predlažemo da umjesto otrova koristite zamke, uz naravno, oprez da šapica vašeg psa ne završi u njoj jer je to onda opet novi problem.
 
7. Antifriz
 
Najveći ubojica kućnih ljubimaca je antifriz. Pogotovo kod vlasnika koji žive u kući i mijenjaju antifriz u svojem dvorištu. 
 
Slatko je i privlačno mnogim životinjama. Uništava bubrege, a samo jedna žličica je dovoljna da usmrti malog psa. Nažalost, jednom kad se antifriz unese u organizam, povratka nema. 
 
Samo pričanje o otrovima koji se nalaze u našem domaćinstvu je zastrašujuće, ali ako znate što poduzeti, možete spasiti život vašeg psa. Ako posumnjate da je vaš pas u organizam unio nešto što nije smio (simptomi uključuju povraćanje, proljev, mrtvilo, gubitak apetita), odmah odvedite svog psa veterinaru.
 
Ako se to dogodilo unazad sat vremena, ulijte hidrogen peroksid u grlo kako bi se potaknulo povraćanje. Nakon toga dajte mu aktivni ugljen - on veže toksične tvari koji nisu još probavljeni. 
  
Da biste bili potpuno mirni, vodite brigu o svom psiću kao i o malom djetetu - nikad ga ne ostavljajte bez nadzora. 

Pročitajte više