7 savjeta kako da ne razmazite svog ljubimca

Foto: Shutterstock

LJUDI imaju različite stavove o tome što treba, a što ne treba dozvoliti ljubimcima u kući. Vlasnici često nesvjesno, iz najbolje namjere, razmaze svoje ljubimce. Neki incidenti će nas nasmijati, ali od nekih će nas boljeti glava. Donosimo nekoliko korisnih savjeta kako da spriječite da vaš ljubimac postane razmažen.

1. Nagrada i kazna
 
Ljubimca ne treba kažnjavati, ako nema razloga za to, niti ga nagrađivati ako nije napravio ono što treba. Tako će jednog dana napraviti malu "štetu" na tepihu, složit će umiljati izraz lica, a vi ćete htjeti zagrliti ga. Grdite ga kada uradi nešto pogrešno, a isto tako ga nagradite kada se to ne ponovi. Čak i najtvrdoglaviji ljubimci će to naučiti.
 
2. Pravila u vezi s hranom
 
Kako spriječiti da vaš ljubimac postane debeljuca "gladnih očiju"? Jednostavno. Uvedite pravila vezana uz prehranu! Ne hranite ljubimca ispod stola, dok vi jedete. Tako će shvatiti da je vrijeme za jelo, isto kad i vama. Različite životinje jedu različitu hranu – voće, povrće, ribu, mliječne proizvode. Ali, sigurno ne postoji niti jedna vrsta, kojoj je potreban pomfrit, hrenovke ili pecivo. Svi želimo da nam ljubimci budu zdravi.

3. Odredite granice 
 
Ljubimcima, pogotovu psima, ne treba dozvoliti da istražuju baš sve u kući. Kada su mali, oni obožavaju istraživati kuću i to izgleda zanimljivo, ali kada narastu, to vam može zadati glavobolje. Niko ne želi prožvakane cipele, torbe ili kauč.
 
4. Obuća nije za žvakanje
 
Vaš ljubimac ne radi razliku između skupih kožnih cipela i kućnih papuča. Ako psu dozvolite da se igra i žvače jedan par papuča, s pravom će misliti da mu je dostupna cijela vaša kolekcija. Dok štencu ne izrastu zubi, sklonite obuću na sigurno, i priuštite mu igračku namijenjenu za žvakanje.
 
5. Ne "padajte" na umiljati pogled
 
Naši ljubimci su puno pametniji nego što mi zapravo mislimo, pa čak imaju različite ekspresije lica za različite situacije. Često kada naprave štetu ili nešto žele, napravit će onu umiljatu facu... Da li vam je to poznato? Ne dozvolite da vam umiljatost odvrati pažnju, jer kada pas nauči da "padate" na to, neće se ustručavati da se time koristi.
 
6. Stvari nisu igračke
 
Jedan od najboljih načina da se naglasi razlika između igračke i stvari koje nisu namijenjene u tu svrhu, jest da se uvedu igračke u najranijem uzrastu i imenuju jednostavnim riječima. Kada je ljubimac raspoložen za igru, pitajte gdje su igračke i dajte mu do znanja da samo to služi za igru. Tako se neće igrati sa stvarima koje nisu namijenjene za igru.
 
7. Izbjegavajte pelene za pse
 
Pelene za pse su korisna stvar prilikom dugih putovanja ili ako štene ima problema s probavom. Međutim, one se nikako ne bi trebale koristiti svakodnevno. Čak i najmanje rase pasa treba izvoditi bar dva puta dnevno u šetnju. Pelene će samo trenutno učiniti vaš život malo lakšim, ali vaš pas neće naučiti da se nužda ne obavlja u zatvorenom prostoru.
 
Uz adekvatno dresiranje i postavljanje granica, vaši ljubimci će se naučiti lijepom ponašanju. "Incidenata" će biti sve manje, vi ćete uživati u društvu vašeg ljubimca, a i on s vama!

Pročitajte više