8 znakova koji ukazuju na rak kod pasa

Foto: Shutterstock

OTKRIVANJE problema u ranoj fazi može značiti itekako puno za život vašeg četveronožnog ljubimca.

1. Brzorastuće kvržice
 
Kvržice je lakše uočiti na kraćoj dlaci, pogotovo ako brzo rastu. Zato je redovito dotjerivanje pasa, koji imaju dugu dlaku, jako važno, kako bi pod prstima mogli osjetiti sve kvržice. Čak i ako psa vodite redovito na profesionalno dotjerivanje, provjeravajte mu tijelo svako malo, kako bi se uvjerili da nema propusta.
 
2. Naglo mršavljenje
 
Ako vaš krzneni prijatelj odjednom više ne dobiva na težini, bez obzira na to koliko se hrani, obavezno posjetite veterinara što prije. To ne mora nužno biti rak, ali definitivno je znak da se nešto događa.
 
3. Slabost
 
Neke vrste raka utječu na mišiće i živčani sustav, uzrokujući to da vaš pas neće biti u mogućnosti stajati ili normalno hodati. Ako vaš pas ima problema s jednostavnim radnjama, kao što je ustajanje ujutro ili šetnja oko kuće, vrijeme je za posjet veterinaru.
 
4. Kašalj
 
Iako kašalj ne mora nužno značiti da se radi o raku, on općenito ne spada pod normalno i uobičajeno ponašanje psa.
 
5. Poteškoće s disanjem
 
Starost može utjecati na disanje, kao i prošli zdravstveni problemi. No, bez obzira na to, promatrajte svog psa, kako bi vidjeli da li otežano diše. Posebno ako ne radi ništa prenaporno, kao što je npr. ležanje na kauču ili umjerena šetnja.
 
6. Povraćanje
 
Povraćanje je još jedan u nizu simptoma koje mogu uzrokovati mnoge stvari. No, kad pas počne imati problema s povraćanjem, javiti se veterinaru i dogovorite pregled. Čak i ako to nije rak, povraćanje bi moglo biti znak nekog drugog problema, kao što je trovanje ili opstrukcija. Isto to vrijedi i za redoviti proljev, posebno ako je u kombinaciji sa jednim od dosad navedenih simptoma.
 
7. Povišena temperatura
 
Naravno, mnoge stvari mogu izazvati povišenu temperaturu kod psa. No, morate znati da je povišena temperatura opasna i uvijek morate psa u takvom stanju odvesti veterinaru.

8. Krv 
 
Bilo da vašem psu redovito curi krv iz nosa, ili ima krvavu mokraću ili stolicu, prvo što morate napraviti je okrenuti broj veterinara.

Pročitajte više