Abesinska mačka: Elegantna, aktivna i vrlo inteligentna ljepotica

Foto: Shutterstock

ABESINSKA mačka je vrlo elegantna, aktivna i inteligentna mačka, još uvijek upitnog porijekla.

Porijeklo

Iako joj ime govori da dolazi iz Etiopije (nekad Abesinija), porijeklo ovih mačaka još nije točno utvrđeno. Ime su dobile po tome što su prvi izložbeni primjerci zaista uvezeni iz Etiopije, ali stručnjaci danas vjeruju da dolaze iz jugoistočne Azije.

Izgled



Tijelo abesinske mačke je vrlo vitko i graciozno, srednje dugo i srednje visine. Pripadnica ove pasmine ima mekanu, svilenkastu, gustu, srednje dugu dlaku koja se javlja u crvenkastoj, plavoj i žutoj boji. Karakterističan je izgled kombinacija boja jer se svjetlija ili temeljna boja nalazi uz kožu, dok se tamniji tonovi pojavljuju na vrhu.

Temperament

Abesinska mačka ima poseban, samopouzdan temperament. Znatiželjne su i hrabre te se lako zabavljaju i same, ali vole biti uključene i sve vaše aktivnosti. Nije pretjerano mazna, umjesto sjedenja u vašem krilu, radije će istraživati svijet oko sebe i igrati se.

Vrlo su inteligentne, ali i sklone budalaštinama pa vas mogu i dobro nasmijati. Dobro se slažu s djecom i psima.

Zdravlje


Abesinske su mačke sklone gingivitisu i karijesu pa joj treba redovito četkati zube, voditi je na preglede te povremeno na stručno čišćenje. Povećana je osjetljivost i na amiloidozu, bolest bubrega koja može biti nasljedna.



 

Pročitajte više