Čau čau: Impresivan, snažan, vrlo odan, ali pomalo tvrdoglav pas

Foto: Shutterstock
Video: Animal Planet

ČAU ČAU je vrlo prepoznatljiv pas lavlje grive i medvjeđe njuške, specifičan i po tome što ima plavocrni jezik. Ovaj aristokrat među psima je odan, ali u odgoju može biti vrlo tvrdoglav.


Porijeklo

Čau čau nam dolazi iz Kine i radi se o jednoj od najstarijih pasmina o kojoj postoje zapisi koje datiraju čak iz 11. stoljeća prije nove ere. Uživali su povlašteni položaj kod aristokracije, a prvi zapadnjak koji ih je opisao bio je Marko Polo. U Europu je doveden tek u 15. stoljeću.

Vjeruje se da je čau čau jedna od prvih primitivnih pasmina koje su evoluirale iz sivoga vuka. Različite studije pretpostavljaju da se pasmina razvila u Mongoliji ili na Sibiru.

U Kini je, nakon što je nastupilo siromaštvu, uzgajan zbog mesa i krzna, a njegov jezik se smatrao delikatesom. Konzumiranje psećeg mesa u Kini je zabranjeno 1928., ali njegovo se meso još uvijek jede u Južnoj Koreji.

Izgled


Čau čau ima zaista specifičan izgled. Dolaze u više osnovnih boja: crna, plava, crvena, krem i jelenja te u dvije varijante i u dvije varijante - dugodlaki i kratkodlaki, od kojih je dugodlaki rasprostranjeniji. Imaju dvostruko krzno, dužu i čvrstu gornju te mekanu i vunastu donju dlaku.

Mužjaci su visoki 48-56, ženke 46-51 centimetara, a težina se kreće od 20-35 kilograma. Tek okoćena štenad ima ružičaste jezike koji do dobi od osam tjedana poprime plavocrnu boju.

Zanimljivo je da, kao i medvjedi, imaju 44 zuba. Ostale pasmine pasa imaju po 42 zuba.


Temperament

Čau čau je vrlo inteligentan i oprezan pas te odličan čuvar. Međutim, ako ne vidi svrhu neke zapovijedi, nerijetko je neće poslušati pa treba iskusnog i strpljivog vlasnika.

Rezerviran je prema nepoznatim ljudima, a može biti opasan i društvu manjih pasa i drugih životinja. Dobro se slaže s djecom koju poznaje, ali ne treba ga ostavljati nasamo s razigranim mališanima.

Usprkos tome, čau čau je odan i umiljat pas, vrlo nježan prema svom vlasniku i obitelji.

Njega i uvjeti

Čau čau ima gusto krzno i dosta se linja pa ga treba često četkati. Voli ljenčariti, ali su kretanje i aktivnost važni za njegovo zdravlje pa mu ih treba omogućiti. Može živjeti u stanu jer nije previše aktivan u zatvorenom prostoru. Može živjeti i vani, ali imajte na umu da teško podnosi vrućinu.

Najčešći zdravstveni problem je displazija laktova i kukova.

Pročitajte više