Da čovjek ne povjeruje zašto oni kravama na stražnjicama crtaju oči

Foto: YouTube screenshot

ZNAMO da zvuči kao blesava teorija, ali biolog Neil Jordan tvrdi kako se ista u praksi pokazala učinkovitom. Naime, ovaj australski znanstvenik ima teoriju da oči nacrtane na njihovim stražnjicama  krave štite od napada lavova.

Kako piše odditycentral.com Jordan je na tu ideju došao gledajući kako lav napada antilopu.

"Lavovi love iz zasjede, tako što se žrtvi prikradaju i napadaju tek kad joj se dovoljno približe. U konkretnom slučaju koji sam promatrao, nakon što je shvatio da ga je antilopa primjetila lav je odustao od napada", objašnjava Jordan, voditelj projekta "iCow" koji misli kako lavovi neće napadati krave jer će misliti kako ih one promatraju i sa stražnje strane.



Ideju je testirao prošle godine, surađujući s članovima Bocvana Predator Conservation Trust (BPCT) i to tako što su trećini od 62 krava na stražnjici nacrtali oči. Nakon 10 tjedana proučavanja pokazalo se kako su lavovi ubili tri krave koje na sebi nisu imale naslikane oči, dok su s druge pak strane sve označene krave preživjele.

Je li riječ o slučajnosti ili pak njegova teorija drži vodu ne zna se jer je testirani uzorak premalen, ali Jordan od istraživanja nije odustao. Prošli mjesec vratio se u Bocvnau i nastavio s testiranjima.

Iako možda zvuči kao projekt koji za cilj ima zaštitu krava, cilj "iCowa" zapravo je zaštita lavova od seljaka čiju stoku napadaju.

Ako se ideja s nacrtanim očima pokaže točnom stočari lavove više neće trebati ubijati. Dovoljno će biti na stražnjicama im nacrtati oči!

Da nam je znati što o svemu navedenom misle bikovi?!

Pročitajte više