Dalmatiner: Pjegav, veseo i znatiželjan pas pun energije

Foto: Shutterstock
Video: Animal Planet, YouTube

DALMATINER ili dalmatinski pas stara je pasmina prepoznatljiva po kratkom bijelom krznu s crnim ili smeđim pjegama te vitkoj, atletskog građi.

Porijeklo

Radi se o vrlo staroj pasmini koja se javljala pod mnogo naziva. Postoje slike točkastih pasa nalik dalmatinskim psima stare više od 4000 godina. Međunarodni kinološki savez prvi je standard za dalmatinskog psa objavio 1955. pod nazivom Dalmatiner Jagdhund, tj. dalmatinski gonič. Porijeklom je iz Hrvatske.

Nekada je služio kao lovac u čoporima, aporter divljači i lovac na ptice, katkad i za čuvanje stada i lovac štetočina, a danas je isključivo kućni ljubimac.

Izgled

Dalmatiner je pas srednje veličine, mužjaci su visoki od 56 do 61 centimetar, a ženke od 54 do 59. Vitke su građe pa mužjaci teže oko 27 kilograma, a ženke oko 24. Ima kraću, gustu i sjajnu bijelu dlaku s crnim ili smeđim pjegama koje se ne bi smjele preklapati. Uši su priljubljene uz glavu i mogu biti u raznim kombinacijama crne i bijele. Rep je snažan i sužava se prema vrhu i lagano je zakrivljen prema gore.

Temperament

Ovo je vrlo aktivan pas koji je zadržao temperament goniča. Voli igru i zabavu, ali ne i provociranje pa je moguće da, iako rijetko, reagira ugrizom. Zahtijeva svakodnevno vježbanje te može biti destruktivan ili razdražljiv ako se dovoljno ne izmori. Odličan je suputnik na planinarenju, trčanju ili pješačenju.

Zna biti dominantan pa mu je potreban rani trening poslušnosti, ali se brzo privikava na boravak u domu. Uživa u društvu ljudi, voli pažnju i zaštitnički je nastrojen prema svojoj obitelji.

Znaju biti svadljivi u društvu nepoznatih pasa, ali najčešće se dobro slažu s drugim ljubimcima. Dobro se snalaze i s djecom, ali ih ne treba ostavljati same s manjom djecom jer im svojom snagom mogu nehotice nauditi.

Pročitajte više