Danas uče, sutra će nas spašavati: HGSS na Velebitu održao vježbu s mladim potražnim psima

Foto: HGSS

HRVATSKA gorska služba spašavanja spasila je bezbroj planinara i drugih nesretnika koji su doživjeli nezgodu ili iz nekog drugog razloga zapeli na teško dostupnom terenu. U tome im nerijetko pomažu i potražni psi koji su prošloga vikenda "vježbali" spašavanje na Velebitu. Kako je to izgledalo, možete pogledati u galeriji.

Naime, tijekom prošlog vikenda, od 14. do 16. veljače, na području Baških Oštarija na Velebitu, u organizaciji Komisije za potrage i lavine HGSS-a, održan je trening K9 potražnih timova HGSS-a. Na treningu su sudjelovali pripadnici iz 15 stanica.

Vježbe su organizirane na širem području Baških Oštarija gdje su potražni timovi imali mogućnost trenirati u zahtjevnim uvjetima visoke planine. Prilikom treninga uvježbavali su se elementi potrage za živim i mrtvim osobama te je posebna pažnja posvećena radu s mladim psima.

Po prvi put su imali prilike gledati prezentaciju rada pasa na trail. Nakon provedene obuke u inozemstvu, dva tima HGSS-a, iz Stanica Šibenik i Bjelovar krenuli su s ovim novim pristupom korištenja pasa u akcijama traganja i spašavanja HGSS-a.

Pročitajte više