Degui: Veseli, inteligentni i zaigrani glodavci

Foto: Shutterstock

DEGU je veseo i inteligentan glodavac porijeklom s čileanskih Anda. Znatiželjan je i živahan te vrlo zaigran i društven.

Izgled

Tijelo degua, kojega se još naziva i čileanskom vjevericom, dugo je od 13 do 18 centimetara, a rep od 13 do 16 centimetara. Prosječno teži od 170 do 300 grama. Ima sivo-smećkasto krzno koje je na trbuhu svjetlije, bež boje.

Ponašanje i briga

Degu je vrlo društven i razigran pa je najbolje nabaviti par, ako ne želite potomstvo - istospolni. Voli se penjati pa mu nabavite kavez koji će mu to omogućiti. Dobro će doći i kotač za trčanje jer ima mnogo energije. Voli se valjati u pijesku jer tako čisti krzno pa mu u njegov mali dom stavite i posudu s pijeskom.



Zubi mu rastu cijeli život pa mu nabavite grančice o koje ih može brusiti. Pazite da vam ne pobjegnu jer su pametni i teško ih je uhvatiti. Kada izađu iz kaveza, znatiželjno istražuju i grickaju sve što im se nađe na putu pa bi se vrlo lako mogli ozlijediti i napraviti vam štetu. Ako vam pobjegnu, nemojte ih agresivno loviti, već im se pokušajte mirno približiti ili namamiti hranom.

Prehrana

Hraniti ih možete gotovom hranom za degue, sjemenkama i gorkastom salatom. Povremeno im možete dati i komadić jabuke ili krumpira. Pazite da se ne udebljaju.


Zanimljivosti

Nad ovim su životinjicama zbog jedinstvenog odnosa prema šećeru i dijabetesu nerijetko vršeni znanstveni pokusi. Eksperimenti su vršeni i u poljima neuroznanosti te proučavanja starenja.

U pojedinim se zemljama smatra invazivnom vrstom pa je njegovo posjedovanje kao ljubimca zabranjeno, npr. u nekim saveznim državama SAD-a, dijelovima Kanade te u čitavom Novom Zelandu. U Hrvatskoj se prodaju u trgovinama ljubimcima.

Pročitajte više