Doberman: Hrabar, snažan i vrlo odan zaštitnik

Foto: Shutterstock

DOBERMAN je vrlo hrabar, snažan, velik i elegantan pas, u popularnoj kulturi i narodu najpoznatiji kao učinkovit zaštitnik i pas čuvar.

Porijeklo

Ovu je pasminu osnovao njemački poreznik Friedrich Louis Dobermann u 19. stoljeću. Nastao je križanjem više pasmina - njemačkih pinčeva, tirinških ovčara, njemačkog ptičara, rotvajlera, engleskog hrta i manchesterskog terijera. Dobermann je tako stvorio svoju pasminu koja je živahna, okretna i oprezna te vrlo zaštitnički i obrambeno raspoložena, ali i privržena u domu.

Izgled

Doberman je viši, vitak i mišičav pas. Mužjak je visok od 68 do 72 centimetra, a ženka od 63 do 68. Mužjak teži od 40 do 45 kilograma, a ženka od 32 do 35. O,a kratki, tvrdu i gustu dlaku, crne ili tamnosmeđe boje, s jasno označenim crvenim dijelovima na njušci, obrazima, obrvama, dvije točke na grudima, prednjim i stražnjim nogama i šapama te ispod repa.

Temperament

Doberman je, usprkos zastrašujućem dojmu koji ostavlja, pojačanom njegovim prikazivanjima na filmu i televiziji, uravnotežen i prijateljski nastrojen pas. Vrlo je inteligentan i brzo uči, ali voli dominirati pa mu treba iskusan vlasnik. Aktivan je i treba mu mnogo fizičke i psihičke stimulacije kako mu ne bi postalo dosadno, što može uzrokovati probleme u ponašanju.

Ako odrasta s djecom, dobro se slaže s njima, ali treba uzeti u obzir njegovu veličinu kojom može nenamjerno ozlijediti dijete. Ne voli grubu igru i zadirkivanje. Dobar je i s ostalim ljubimcima, ali rado preuzima ulogu vođe čopora. Ako ranom socijalizacijom nije od toga odviknut, može naganjati manje životinje kao što su mačke i zečevi.

Zbog toga što je snažan i zaštitnički raspoložen, osobito prema onima koje voli, odličan je pas čuvar. Često služi i kao policijski pas. Prema neznancima je rezerviran.

Uvjeti i njega

Njegovu kratku dlaku zaista nije teško održavati, ali zbog nje ne podnosi dobro zimu pa mu boravak na otvorenom tijekom hladnih mjeseci nikako neće odgovarati.

Pročitajte više