Držati mačku unutra ili je puštati van?

Foto: Shutterstock

MAČKA vam čeznutljivo gleda kroz prozor kao da je nešto vuče van. Prije nego što je pustite, naučite sve razloge za i protiv puštanja mačaka "u život".

Mačke su osvojile srca stotina milijun ljudi širom svijeta. Neki ih drže u svojim domovima, a drugi puštaju van kako bi istraživale i uživale u prostranstvima koja se kriju izvan četiri zida.

Mačke koje izlaze često su zdravije zbog toga što su vitkije, u boljoj fizičkoj formi i hrane se hranom koju ulove, koja je izvorno namijenjena mačkama. Međutim, bolesti uzrokovane parazitima, trovanjem i infekcijama mnogo su češće kod mačaka koje izlaze u skitnju. Mačke koje žive unutra uglavnom ne dolaze u kontakt s vrlo opasnim virusom mačje leukemije (FeLV) i mačjim imunosupresivnim virusom (FIV) jer se ne izlažu opasnosti da ih ugrize druga mačka. Mačke koje izlaze trebale bi se redovito cijepiti protiv FeLV-a.

Nekim će mačkama slobodan boravak vani značajno emocionalno goditi. Međutim, te bi iste mačke mogle postati nervozne, frustrirane pa čak i agresivne kada ih se zatvori u kuću.

Divlje i domaće mačke koje se sukobljavaju zbog teritorija mogu predstavljati opasnost za vašu mačku. Prema procjeni američkog ASPCA-a, procijenjeno je da u SAD-u mačke koje žive vani dosegnu tek jednu četvrtinu životnog vijeka mačke koja živi isključivu unutra. Bilo da živi vani ili unutra, napravit ćete joj veliku uslugu ako je kastrirate, jer se i kućne mačke rado povremeno iskradaju i druže s drugim mačkama.


 

Pročitajte više