Egzota: Prekrasna, nježna i vrlo umiljata mačka

Foto: Shutterstock
Video: Animal Planet

EGZOTA ili egzotična kratkodlaka mačka vrlo je lijepa i iznimno umiljata, nježna i prijateljski raspoložena mačka.


Porijeklo

Ova je pasmina nastala dugogodišnjim križanjem američke kratkodlake mačke s perzijskom mačkom. Kasnije su u križanje uključene i ruska plava te burmanska mačka. U SAD-u je prepoznata kao pasmina 1966. godine, a Međunarodni felinološki savez priznao ju je 1986. godine.

Izgled



Srednjeg je rasta te vrlo slična perzijskoj mački, ali mnogo kraće dlake koja nije polegnuta. Može biti raznih boja: bijele, plave, crne, crvene, krem, lila, boje čokolade ili kornjačevine, srebrne i zlatne.

Krupnije je građe, ima veliku, masivnu glavu, manje uši, velike okrugle oči, kratak i debeo vrat i rep te kraće noge.

Temperament



Ova je mačka nježne i mirne osobnosti poput perzijske mačke, ali nešto življa od svojih dugodlakih predaka. Zaigrana je te prijateljski raspoložena prema drugim mačkama i psima.

Ne voli biti sama, voli ljudsku prisutnost, a kao varka kada vlasnika nema doma može poslužiti i upaljeni radio. Iskazuju više ljubavi i odanosti od većine ostalih pasmina te odlično funkcioniraju u gradskim stanovima.

Održavanje


Za razliku od perzijske mačke, egzota je mnogo manje zahtjevna kada je održavanje u pitanju. Čisti se sama, ali se preporučuje iščetkati je jednom tjedno kako bi se uklonile otpale dlake.

Pročitajte više