Engleski koker španijel: Popularan i odan ljubimac te odličan lovački pas

Foto: Shutterstock

ENGLESKI koker španijel vrlo je popularna pasmina. Odan je obitelji, dobar kućni ljubimac i odličan lovački pas.

Izgled

Koker španijel je visok od 38 do 41 centimetar, s time da su mužjaci neznatno viši od ženki. Dlaka im je duga i svilenkasta u raznim bojama: crveno-smeđoj, svijetlosmeđoj, crnoj, bijeloj s crvenkastim, smeđim ili crnim mrljama. Ima duge, dlakave uši, a rep mu se uglavnom kupira kada je štene.

Porijeklo

Španijeli se u umjetnosti i književnosti pojavljuju prije gotovo 500 godina. U Engleskoj su najprije bili podijeljeni na kopnene i vodene španijele. Danas također postoji više španijela, a najbliži rođaci su si američki i engleski koker španijel. Kokerom su se označavali španijeli koji se se koristili za lov na šljuke.

Temperament



Vrlo je privržen obitelji i treba mu mnogo pažnje i ljubavi. Ne voli biti sam i voli što je moguće više vremena provoditi s obitelji. Veseo je, a nerijetko i bučan te vrlo osjećajan. Lovački je pas pa mu treba dosta aktivnosti, šetnje i trčanja. Vrlo je inteligentan i poslušan, lako ga se trenira i brzo uči. Generalno se dobro slažu s gostima, djecom i ljubimcima, ali ima hirovitih primjeraka koji vole raditi razne nepodopštine.

Zdravlje i njega

Treba ga redovito češljati i četkati, ali i šišati. prosječno žive od 12 do 15 godina. Od zdravstvenih problema ističu se problemi sa zagrizom, kožne alergije, mrene i gluhoća.

Pročitajte više