Engleski seter: Vrlo odan, prijateljski raspoložen i aktivan ljubimac

Foto: Shutterstock
Video: Animal Planet


ENGLESKI seter je vrlo odan, dobroćudan i prijateljski nastrojen pas pun energije.

Porijeklo

Engleski seter, iako mu ime govori drugačije, dolazi nam iz Francuske gdje je početkom 16. stoljeća nastao križanjem španjolskog i francuskog ptičara. Tristotinjak godina kasnije doveden je u Veliku Britaniju gdje je usavršen.

Izgled



Engleski seter visoke je i vitke građe. Visok je između 60 i 69 centimetara, s tim da je ženka nešto niža od mužjaka i teži od 27 do 30 kilograma. Krzno je glatko, svilenkasto, nikad kovrčavo, tvori duge rese na vratu, stražnjim nogama i bedrima. Osnovna boja je bijela, a po sebi ima nekoliko mogućih boja mrlja: orange belton (narančaste mrlje), blue belton (crne mrlje), tricolor (crne i smeđe mrlje) i lemon belton (žute mrlje).

Temperament

Ovo je brz, aktivan i snažan lovački pas koji je i vrlo dobar kućni ljubimac. Pitom je, veseo, osjetljiv, privržen i discipliniran. Iako je ponekad malo tvrdoglav, može ga se vrlo lijepo odgojiti.

Treba mu fizičke i mentalne aktivnosti i dobro reagira na dresuru. Svakodnevna šetnja mu nije dovoljna, već treba svaki dan i trčati na velikim ograđenim prostorima. Ograda treba biti visoka jer je lako može preskočiti.

Vrlo je empatičan pa je dobar i kao terapijski pas. Odlično se slaže s djecom i drugim životinjama.
 

Pročitajte više