Europska mačka: Vrlo otporna, snažna, inteligentna i umiljata pasmina

Foto: Shutterstock
Video: YouTube (Animal Planet)

EUROPSKA mačka je jedna od najstarijih pasmina kontinentalne Europe, a nastala je bez posebnih pravila uzgoja, križanjem najljepših primjeraka domaće mačke. Prihvaćena je i standardizirana relativno nedavno, a javlja se u brojnim varijantama.


Porijeklo

Vjeruje se da je izravan potomak afričke divlje mačke, odakle je prenesena u Grčku i Rim te se raširila po čitavoj Europi. Potječe iz selektivnog uzgoja najljepših primjeraka domaće mačke i najzastupljenija je u Skandinavskim zemljama. Iako je standard donesen još 1925. godine. Međunarodni felinološki savez priznaje je tek 1982. godine.

Izgled



Javlja se u brojnim varijantama jer ima bogato genetsko podrijetlo. Srednje je veličine i ima kraću, gustu dlaku u sljedećim bojama: bijela, crna, plava, crvena, krem, kornjačevina, zadimljena, tigrasti uzorak, ali i razne kombinacije s bijelom. Tijelo joj je snažno i mišičavo, kao i noge koje su srednje dužine. Oči su joj obično zelene, plave ili boje jantara, a nekad čak i raznobojne.

Temperament

Radi se o vrlo inteligentnoj, aktivnoj i samostalnoj mački. Vrlo je prilagodljiva pa se dobro slaže s drugim ljubimcima. Umiljata je i voli društvo svoje obitelji, a prema nepoznatim je ljudima ponekad u početku sumnjičava. Velika je maza, voli se igrati te vam se ugurati u krevet tijekom noći.

Prosječno teži između 3,5 i sedam kilograma te živi između devet i 15 godina. Općenito je dobroga zdravlja i vrlo otporna.

 

Pročitajte više