Grožđe: opasnost za vašeg psa

 Foto: Shutterstock

IAKO se možda ne čini tako,grožđe je prilično su opasno za pse. Čak i mala količina koju pojede može biti otrovna za psa. Donosimo vam nekoliko savjeta kako postupiti u slučaju da vaš pas pojede grožđe.

Simptomi
 
Najozbiljnija posljedica je zatajenje bubrega i smanjena proizvodnja urina. Povraćanje i/ili proljev javljaju se u prvih nekoliko sati. Ostali simptomi su bol u trbuhu, dehidracija i neuobičajena mirnoća i slabost.
 
Uzrok
 
Iako još nije poznato što je to u grožđu što izaziva takvu reakciju kod psa, dokazano je da  konzumacija jako male količine može za neke pse biti smrtonosna.
 
Briga
 
Ovakva situacija zahtjeva hitno djelovanje. Ako ste sigurni da je vaš pas pojeo grožđe, smjesta ga natjerajte da povrati prije nego se apsorbiraju toksini iz voća. Povraćanje možete potaknuti tako što ćete psu dati malo soli, jedna žličica na dva kilograma tjelesne mase, ali pazite da mu odjednom ne date više od tri žličice soli. Ne izazivajte povraćanje ako je vaš pas u nesvijesti, ako teško diše ili pokazuje znakove teškog šoka. Nakon prvotne reakcije, bez obzira da li je vaš pas povratio ili ne, smjesta ga odvedite veterinaru. Aktivni ugljen također može biti koristan u sprječavanju apsorpcije toksina. Zapamtite da će gotovo svi psi zahtijevati medicinsku pomoć, neki čak i ispiranje želuca ili infuziju.  
 
Kod veterinara
 
Ako vaš pas povraća ili ima proljev pokušajte uzeti uzorak. To će pomoći veterinaru da utvrdi težinu stanja i započne liječenje što prije. Obavit će se testovi krvi i urina kojima će se provjeriti stanje bubrega i kontrolirati razina kalcija u krvi kako ne bi došlo do hiperkalcemije. Za dodatnu kontrolu bubrega možda će trebati napraviti pregled ultrazvukom.
 
Liječenje
 
Za početak će se psu isprati želudac i dati infuzija. Infuzija se daje sljedećih 48 sati, a propisat će se i lijekovi za mokrenje. Ako u kratkom vremenu ne dođe do mokrenja, vaš pas će možda morati na dijalizu kako bi se smanjilo opterećenje bubrega za vrijeme oporavka. Svakodnevno će se pratiti krvna slika vašeg psa. Jednom kada bubrezi prestanu s funkcijom dolazi do smrti psa. U nekim slučajevima, čak i kada se sve mjere poduzmu na vrijeme, toksini ipak dođu u krvotok,a pri tom nitko ne može znati kakav će biti konačni ishod situacije.

Prevencija
 
Držite grožđe tamo gdje ga pas ne može dohvatiti. Pobrinite se da su svi članovi vaše obitelji svjesni koliko je grožđe opasno za vašeg psa. Ako primijetite da je vaš pas pojeo grožđe smjesta reagirajte kako bi spriječili komplikacije i neželjene posljedice.

 

 

Pročitajte više