I njima emocije utječu na odluke: Kako da pomognete svom hrčku da bude optimist?

Foto: Shutterstock

MI nismo jedina vrsta, čije emocije utječu na naše odluke.

Istraživači su potvrdili da je jednako tako i sa životinjama, kao što su psi, mačke, miševi, konji, svinje pa čak i pčele. Drugim riječima, ove životinje svijet će gledati kroz roze naočale, kada su sretne i zadovoljne, a kada su nesretne, svijet oko njih obojit će se u tamne boje, i to itekako igra ulogu u tome očekuju li one pozitivne ili negativne stvari da im se dogode.
 
A ovom popisu, sada su se pridružili i hrčci i to zahvaljujući jednom novom istraživanju znanstvenika s Liverpool John Moores Sveučilišta. Oni su, kako bi otkrili jesu li odluke hrčaka pod utjecajem raspoloženja, proučavali 30 sirijskih hrčaka rođenih u zatočeništvu. U njihov kavez tada su s desne strane postavili posude sa slatkom vodom, a s lijeve one s kiselom vodom.
 
Životinje su zatim podijelili u zasebne kaveze. Jedna je skupina tada dobila kavez visoke kvalitete, s puno udobnih krevetića, posteljinom i igračkama, a druga je skupina dobila samo malo svjetla i obične krevetiće. Istraživači su zatim počeli dodavati nove spremnike u kaveze te ih nasumično puniti slatkom i kiselom vodom.
 
Istraživanje je na kraju pokazalo kako je za hrčke, koji su živjeli na "visokoj nozi", bilo 12 posto vjerojatnije da će isprobati vodu u novim spremnicima, nego oni koji su živjeli u minimalistički uređenim kavezima. Također, kada su im zamijenili kaveze, i ponašanje životinjica se promijenilo. 
 
Zaključak? Hrčci u kavezima s više igračaka, bili su optimističniji glede šansi da budu nagrađeni.
 
"Ne možemo točno reći da su oni s bogatijim kavezima bili sretni, ali su promjene u kognitivnoj obradi nejasnih znakova navodile na to kako su bili više optimistični oko vjerojatnosti za dobivanjem neke nagrade u budućnosti", zaključili su istraživači.
 
 
 

Pročitajte više