I životinje plaču kada su tužne

Foto: Shutterstock
Video: YouTube

PLAČU li životinje kad su tužne? To se pitanje ponovno postavilo nakon prošlotjedne vijesti o novorođenom sloniću koji je neutješno plakao pet sati nakon što ga je majka nagazila i napustila.

Slonića nazvanog Zhuang-zhuang ubrzo je udomio čuvar u Prirodnom rezervatu divljih životinja Shendiaoshan i mališan dobro napreduje.


"Neki sisavci mogu plakati ako se osjećaju napuštenima", objasnio je stručnjak za ponašanje životinja Marc Bekoff za Discovery News.

Ljudska, ali i slonovska novorođenčad, vjerojatno plaču kada su pod stresom, a ne iz tuge. "Ali i stres je emocija", istaknuo je Bekoff.

Rekao je kako su ranije studije pokazale da kokoši, miševi i štakori pokazuju empatiju, tj. suosjećaju s tuđom boli, što je još kompleksnija emocija. Kako bi plakale, životinje moraju biti društvene prirode, imati anatomiju oka sličnu našoj te struktura mozga koja može procesuirati emocije.

 Psi znaju utješiti



Psi su jedni od društvenijih životinja, ali znanstvenici i vlasnici dosad nisu zabilježili ni jedan slučaj depresivnoga, uplakanog psa. "Međutim, psi i neke druge životinje sigurno mogu patiti i prepoznati patnju drugih", rekao je profesor evolucionarne antropologije na Sveučilištu Duke, Brian Hare.

U anketi na stranici Dognition, 72 posto ispitanika odgovorilo je da njihovi psi malo do ekstremno pate zbog odvajanja, što se uglavnom manifestira cviležom i zavijanjem. "Psi možda ne plaču suzama, ali plaču glasanjem kada su uplašeni, pod pritiskom ili usamljeni", rekao je Hare.

Preko polovice ispitanika reklo je da su ih njihovi psi pokušavali utješiti kada su bili tužni i uplakani.

Pročitajte više