Je li vaš pas u depresiji?

Foto: Shutterstock 

ONI ne mogu reći kako se osjećaju, ali vam to mogu pokazati.
 
Vaš pas ne može vam reći kada se osjeća depresivno niti postoje testovi kojima se to može utvrditi. Upravo zato, vrlo je važno da pratite ponašanje svog ljubimca. Kad vidite kod svog psa naglu promjenu raspoloženja, ne odugovlačite s posjetom veterinaru. Možda se radi samo o depresiji, no nisu isključeni ni ozbiljniji zdravstveni problemi.
 
Depresija kod pasa vidljiva je i u malim promjenama u svakodnevnoj rutini, a ne samo velikim i dramatičnim životnim promjenama. Donosimo vam 5 simptoma.

1. Interes
 
Kod depresivnog psa nedostajat će interes za stvarima i aktivnostima koje je dotad obožavao. Najčešći znakovi su letargija, neaktivnost i pokunjenost. Ostali znakovi uključuju tužan pogled, glavu prema dolje ("viseća" glava"), spušten rep ili između nogu te spuštene ili uši prema iza.

2. Prehrana
 
Depresivni psi obično jedu manje hrane ili piju manje vode. Rjeđe će se dogoditi pas počne agresivno jesti i moliti za još više hrane, no i to može biti jedan od znakova.
 
3. Spavanje
 
Psi u prosjeku spavaju 14 sati na dan. Zapravo se radi o nekoliko drijemeža tijekom dana, no ako vaš pas sve teže ustaje iz kreveta, to bi mogao biti problem. To je obično povezano s neaktivnošću pa pokušajte to promijeniti i držati svog psa što aktivnijim.

4. Agresivno i destruktivno ponašanje
 
Ono uglavnom zahvaća dotad mirnije pse, što upućuje na činjenicu da vaš ljubimac ne dobiva dovoljno tjelovježbe i pažnje.
 
5. Izgubljenost
 
I to mislimo na onu po kući, kada se čini kao da vaš ljubimac traži nekoga ili nešto. Uz to, takvo je ponašanje često povezano s cviljenjem ili uzdisanjem.
 
No, dobra je vijest da je depresija kod pasa prolazna, baš kao i kod ljudi. Kroz par dana ili tjedana, pas će se oporaviti. Zapamtite, dok jede, pije vodu i obavlja nuždu redovito, to nije veliki problem.

 

 

 

Pročitajte više