Je li vaša mačka predebela? Koja je njezina idealna težina?

Foto: Shutterstock

VAŠA četveronožna ljubimica obožava jesti i malo se zaokružila. Iako vam je to baš simpatično, imajte na umu da prekomjerna težina i pretilost kod mačaka, kao i kod ljudi, može uzrokovati niz zdravstvenih problema.

Dijabetes, artritis, bolesti srca, dišnih putova i jetre te visoki krvni tlak najčešće su posljedice debljine kod mačaka. Međutim, kako znati da je vaša mačka preteška?

Različite pasmine su i različite građe. Primjerene težine za neke pasmine mačaka su:

1. Domaća mačka: 3,5-4,5 kg
2. Perzijska mačka 3-5,5 kg
3. Sijamska mačka 2,25-4,5 kg
4. Maine coon 4,5-11,3 kg


Naravno vaša mačka može biti mješanka koja u sebi ima krvi neke krupne pasmine kao što je maine coon pa će biti krupnije građe. Preporučena težina koju smo napisali samo je okvirna. Ima još načina kojima možete provjeriti je li vaša mačka prebucmasta.

1. Opipajte joj rebra. Kada je mazite, mački biste trebali moći lako opipati rebra koja bi trebala biti prekrivena sa samo malo mišića ili sala. Ako joj se rebra i vizualno naziru, mačka je premršava. Ako joj ih uopće ne možete napipati, prekomjerne je težine.

2. Pogledajte joj struk. Kada je gledate odozgora, trebali biste vidjeti liniju struka.

3. Opipajte joj kosti. Mački biste trebali moći opipati kralježnicu, ramena, kukove i početak repa. Treba biti malo mesa ili sala, ali te biste kosti ipak trebali moći napipati.

4. Pogledajte joj trbuh. Ima li vaša mačka obješeni trbuh kada je gledate s bočne strane? Područje trbuha i struka trebalo bi biti uže od dijela trupa gdje se nalaze rebra.

Pročitajte više