Jeste li znali da psi sanjaju vrlo slično ljudima?

Foto: Shutterstock

ZNATE i sami koliko smiješno može izgledati usnuli pas koji se trza, laje kroz zube i bacaka uokolo. Zbog toga nismo bez razloga pretpostavili da očito sanja neku odbjeglu vjevericu ili trčkaranje šumom.

Vjerojatno nikada nećemo moći doznati što psi sanjanju tijekom takvih nama smiješnih epizoda jer nam, kao što znamo, nisu u stanju opisati svoja iskustva. Međutim, neke detalje o njihovom snu i snovima možemo pretpostaviti proučavanjem uzoraka moždanih valova.

Period sna u kojemu je mozak najaktivniji i najskloniji sanjanju naziva se REM fazom. U nju ne mogu upasti sve životinje, ali može većina sisavaca. S obzirom na to da su psi sisavci te da je uzorak njihovih moždanih valova tijekom REM faze vrlo slični ljudskom, vrlo je vjerojatno da sanjaju baš poput nas.

Mahanje repom, različito lajanje, režanje, trzanje, micanje nogama i promjene izraza lica tijekom njihova spavanja nećemo moći protumačiti sve dok pse netko ne naučiti govoriti. Dotad možemo samo nagađati što ih to zaokuplja, a nas nasmijava, dok se pokušavaju odmoriti.

Pročitajte više