Kad papige čupaju perje: poremećaj ili jednostavno dosada?

Foto:Shutterstock

NAJČEŠĆI razlog zbog kojeg papige to čine je dosada. Papige su inteligentna bića s mozgom u rangu petogodišnjeg djeteta. Kako b se zabavile tijekom ana potrebno im je puno aktivnosti i igračaka. Papige se mitare dva puta godišnje i tada im izraste novo perje, pa se ne morate brinuti ako u krletki pronađete dosta perja u proljeće ili u jesen. Ako vašoj papigi opada perje i izvan tog razdoblja, evo nekoliko mogućih uzroka i rješenja.

 
Papiga čupa perje iz navike
 
Ako vaša papiga čupa perje, može imati gole dijelove na prsima, repu i u području krila. Važno je da čupanje perja smjesta zaustavite, jer će u protivnome folikule pera biti uništene i nikada više neće izrasti novo perje. Na žalost kod nekih ptica čupanje perja je navika ili jednostavno poremećaj u ponašanju kojeg je gotovo nemoguće riješiti. 
 
Postoji mnogo razloga za ovakvo ponašanje, od hormonalnog poremećaja do nepravilne prehrane. Često je čupanje perja kao posljedica stresa zbog gubitka člana obitelji, selidbe ili prelaska u novu obitelj. Papige se obično prodaju ili zanemare u dobi od tri godine, kada ih hormoni pretvore u zla mala čudovišta koja vrište i grizu. Uvijek imajte na umu da su papige divlje životinje i trebate im posvetiti puno truda, ljubavi i pažnje kako bi vaša papiga izrasla u sretnu pticu koja će vas uveseljavati. 
 
Ponekad papige čupaju perje bez nekog posebnog razloga. U tom slučaju posjetite veterinara i savjetujte se kako zaustaviti čupanje.
 
Zdrava prehrana
 
Papige imaju svoju omiljenu hranu kao što je čip od rakova, ali takve poslastice svedite na minimum. Primijetit ćete da papige, kao i ljudi, često preferiraju nezdravu hranu. Nikad ne hranite pticu čokoladom ili avokadom, jer su otrovni za papige. Pazite da se prehrana ne sastoji samo od sjemenki, jer one debljaju. U prehranu im uključite raznoliko voće i povrće. U divljini papige jedu kombinaciju svježeg voća i sjemenki, a ne čipseve i ostale grickalice. Potrudite se da joj takva prehrana bude i u vašem domu. 
 
Hranite je komadićima jabuke, ananasa i kruške u kombinaciji sa zelenim povrćem. Papige vole kuhani krumpir, grašak, slatki kukuruz, kupus, brokulu, a to je sve ujedno puno vitamina.

Držite kandže i kljun urednima
 
Iako se to čini kao nemoguća misija, postoje prečke prekrivene pijeskom. Postavite ih više od uobičajenih prečki u krletci pa će papiga koristiti kljun i kandže za penjanje i tako ih "uređivati".
 
Zabavite svoju papigu kako bi spriječili dosadu
 
Papige vole biti u centru pažnje, zato krletku uvijek stavite na mjesto s kojeg sve ima "pod kontrolom", u prostoriju u kojoj najviše borave ljudi. Papiga će uživati u govoru ukućana i činjenici da se stalno nešto događa.
 
Igra
 
Papige se vole igrati, posebno s vlasnicima. Pobrinite se da barem 20 minuta dnevno provedete sa svojom papigom. Pričajte joj, mazite je i igrajte se s njom. Neka u krletki uvijek bude dovoljno igračaka kako bi se mogla animirati. 

Izvan krletke
 
Svaki dan, na nekoliko sati, pustite papigu iz krletke kako bi protegnula krila. Možete je naučiti da vam dolazi kad je pozovete, pa ćete tako od jednom obaviti igru i vježbu, a i papiga će dobiti dovoljno potrebne pažnje. Papige vole boraviti na vašem ramenu, a one manje često se smjeste i na glavi. Ako papiga nauči neki trik nema potrebe da je nagradite poslasticom. Dovoljna je vaša pohvala da papiga bude sretna.
 

Pročitajte više