Kada bi trebali početi hraniti mačiće?

Foto: Instagram

MAČIĆI zahtjevaju puno teškog rada, ali uglavnom za mamu mačku.

A dok odvikavanje od majke ne počne, vaš posao kao njegovatelja, jest osigurati mami mački pravilnu prehranu, kako bi ona mogla ispravno hraniti svoje potomke.

1. Dojenje
 
Dok mama mačka doji svoje mačiće, ona potpuno upravlja svim njihovim prehrambenim navikama. Majčino mlijeko ima sve potrebne vitamine, masti i bjelančevine, koje su malenima potrebni za zdrav rast. Upravo zato, mačićima nije potrebna hrana, dok ne počne faza odvikavanja od majke.
 
2. Odvikavanje
 
Kada mudra i brižna mama utvrdi da su njezini mačići dovoljno zreli da počnu jesti krutu hranu, ona će ih početi polako, ali sigurno odvraćati od dojenja. Mačići su obično zreli za tu promjenu s oko 3-4 tjedna starosti, a svi počinju jesti krutu hranu između 6 i 7 tjedana starosti.
 
3. Hrana
 
Kada počnete hraniti mačiće, ponudite im za početak male porcije komercijalne hrane, koja je namijenjena isključivo za njihovu dob te ju i malo zagrijte. Ako hrana nema oznaku "mačići" na sebi, ona nije namijenjena njihovim sićušnim tijelima pa ih nemojte ni hraniti njome. Uvijek imajte na umu da hrana bude takva da se može što lakše žvakati. Mekana hrana je uvijek bolja i lakša opcija za mačiće, jer sjetite se da oni dotad nikada nisu jeli pravu hranu.
 
4. Odsutstvo majke
 
Ako se iz bilo kojeg razloga nađete u brizi za mačiće koji su ostali bez majke, onda je vaša dužnost brinuti se o njihovoj pravilnoj prehrani od prvog dana, osim ako niste u mogućnosti pronaći zamjensku majku. Najbolje bi bilo da se konzultirate sa svojim veterinarom oko najpravilnije prehrane za njih, no jednu stvar zapamtite: kravlje mlijeko nije dostojna zamjena. Ne samo da ono ne uspijeva zadovoljiti njihove prehrambene navike, već im ono može izazvati i probavne probleme.

Pročitajte više