Kako naučiti papigu zviždati?

Foto: Shutterstock
Video: YouTube

SVE vrste ptica koje mogu naučiti govoriti, ali i one koje držimo u parovima kao ukrasne ptice, mogu naučiti zviždati različite melodije i tonove.


Za razliku od govora, koji papige uče direktno, kod zviždanja treba primijeniti nešto neizravniju metodu. Svakodnevno, kada ste u blizini papigice, kada obavljate kućanske poslove i slično, zviždite zadanu melodiju. Vaša će je papiga slušati i upijati i po nekoliko tjedana, a zatim će je i sama pokušati reproducirati. Najprije su to dijelovi melodije koje je sama odabrala, zatim to postaju sve veći dijelovi te na kraju papigica zviždi čitavu zadanu melodiju. Nemojte na početku biti preambiciozni i učenje započnite s lakšim melodijama.

Sposobnost i učenje zviždanja ovisi i o vrsti papige. Naime, najlakše nauče zviždati australske papige iz roda neophema. Rozela i swift papige također relativno brzo uče zviždati, osobito ako su u paru.

Velike su papige sklonije govoru od zviždanja pa će naučiti reproducirati samo jednostavnije melodije. Međutim, treba izdvojiti žako i kakadu papige koje mogu naučiti i vrlo složene zviždajuće zadatke. Tigrica također može naučiti kompleksnije melodije, ali joj za to treba dosta vremena. Ostale afričke i južnoameričke papige mogu naučiti samo jednostavno zviždanje s nekoliko tonova.

Pročitajte više