Kako pomoći ljubimcu tijekom vrućih ljetnih dana?

Foto: Shutterstock

ŠIŠANJE duge dlake, češća osvježavanja i kupanja, jutarnje i predvečernje šetnje, veća količina vode, neki su od načina da svom ljubimcu olakšate predstojeće vruće dane. Donosimo nekoliko stručnih savjeta, kako da u ljetnim mjesecima uživate, iako niste na moru.

Životinje, kao i ljudi, reagiraju na visoke ili niske temperature pa im s toga treba pomoći da im se lakše prilagode.
 
Toplina kod životinja može izazvati toplinski udar, a usred dugog izlaganja sunčevim zrakama, ljubimac može doživjeti sunčanicu ili čak zadobiti opekline. S toga, u šetnju treba ići ujutro ili predvečer, kada Sunce nije "tako jako", a posebno treba voditi računa o kratkodlakim pasminama. Vlasnici pasa moraju znati i da forsiranje fizičkih aktivnosti može loše utjecati u ovom razdoblju na njihove ljubimce.
 
Nitko od nas posljednjih dana ne može zamisliti boravak u prostoriji, koja nije klimatizirana, zato se nemojte bojati ni za svoje najdraže životinje. Međutim, direktno sjedenje "ispod" klime ili velike temperaturne razlike, u odnosu na vanjsku temperaturu, svakako nisu preporučljive kako za vlasnika, tako ni za ljubimca.
 
Životinje ne vole nagle temperaturne promjene, zato također nije dobro davati im vodu iz frižidera niti hladnu hranu. Savjetujemo da se standardni obrok podjeli na dvije manje porcije, koje će ljubimac pojesti ujutro i navečer, uz obaveznu kontrolu ispravnosti hrane, ako ju sami termički obrađujete.
 
Ribice će, za razliku od ostalih, sigurno uživati u brčkanju, ako postoji sistem kontrole temperature vode u akvariju, ali kornjačama ipak češće mijenjajte vodu.
 
Kućne mačke se dosta dobro snalaze u ljetnim danima, ali ipak, ako se baš ne spremaju za izložbu, počastite ih jednim šišanjem i kupanjem, ali ne inzistirajte ako u tome ne uživaju, jer je dodatni stres svakako nepotreban.
 
I ne brinite ako vaš ljubimac manje jede, jer i mi gubimo apetit na +35 Celzijevih stupnjeva.

Pročitajte više