Kako pomoći pretilim mačkama

Foto: Shutterstock

PRETILOST je danas sve češća pojava kad su mačke u pitanju i javlja se kao uzročnik brojnih bolesti. Procijenjeno je da je više od jedne četvrtine mačaka pretilo, ali rješavanje ovog problema nije uvijek lako. Uzročnika ovog problema nije teško otkriti. Vaša mačka jednostavno unese više energije (hrane) nego što je u stanju potrošiti. Pretilost dodatno opterećuje unutrašnje organe, zglobove i kosti, a može biti odgovorna i za veliki broj kroničnih bolesti, od kojih su neke smrtonosne. Velik je rizik i u slučaju operacije, jer pretile mačke ne podnose dobro anesteziju.

Djelomičan krivac za ovakvo stanje je što  sve veći broj mačaka živi isključivo u kući. Mačke su po prirodi energične životinje koje obožavaju igre na otvorenom. Mačke koje borave samo u kući nemaju veliku mogućnost za potrošnju energije, a vlasnici često ne znaju uskladiti količinu hrane koju daju svojoj mački s njenom fizičkom aktivnosti. Svaki odgovoran vlasnik trebao bi omogućiti svojoj mački dovoljno fizičke aktivnosti. Donosimo vam nekoliko savjeta kako održati svoju mačku sretnom i u formi.

Napravite lopticu od papira i na nju pričvrstite vrpcu. Objesite lopticu na povišeno mjesto, a vaša maca će se potruditi da je uhvati. Ili joj jednostavno pustite da juri lopticu po kući. Laseri su također praktični. Vaša mačka će biti presretna dok će pokušavati uloviti crvenu točkicu, a kilogrami će se polako topiti. Samo pazite da ne svijetlite mački direktno u oči

Povećan unos suhe hrane jedan je od razloga za pretilost. Svi oni naputci za hranjenje koji se nalaze na poleđini mačje hrane nisu tu samo da ukrase ambalažu. Probajte ih se strogo pridržavati i odoljeti iskušenju da u zdjelicu dodate „samo malo više“ od preporučene količine.  Izvažite količinu hrane koju stavljate u zdjelu, prelijte je toplom vodom i ostavite preko noći. Ujutro ćete vidjeti koliko se hrana napuhnula i to je realna količina koju vaša mačka pojede. Zavarani sitnim granulama suhe hrane mnogi vlasnici povećaju porcije pa tako mnoge mačke pojedu količinu koja je dovoljna za dvije odrasle mačke. Samo smanjenje količine hrane koju dajte vašoj mački neće uvijek biti dovoljno kako bi potaklo gubitak težine. Prije nego što poduzmete bilo kakve mjere dobro je posjetiti veterinara, jer ponekad pretilost može biti rezultat neke bolesti. Ako se radi samo o tome da vaša mačka jede za dvoje, veterinar vam može preporučiti plan prehrane kojim ćete regulirati težinu kod mačke. Imajte na umu da se gubitak težine neće dogoditi preko noći i da ćete vi i vaša mačka morati pokazati dovoljnu količinu strpljenja i upornosti prije konačnog uspjeha. U prosjeku mački treba oko 8 mjeseci da postigne željenu težinu.

Nikada ne ostavljajte hranu u zdjelici kako bi se mačka poslužila kada i koliko hoće. Kontrolirajte hranjenje dajući joj manje porcije 2 do 4 puta na dan

Potpuno izbacite poslastice.

Dodatna igra s mačkom znači i dodatno vježbanje pa pokažite svoju kreativnu stranu. Svaki dan pokušajte smisliti neku novu zabavu za vašu mačku kako bi je potakli na aktivnost.

Zapamtite da prehrana mačke koja je na dijeti treba biti bogata proteinima i taurinom (aminokiselinom koja je mačkama potrebna da ostanu zdrave).





 

Pročitajte više