Kako psi vide boje?

Foto: Shutterstock

KADA šetate sa svojim psom, uživate u spektru boja koje vidite. Te boje vaš pas vidi mnogo drugačije.

Psi imaju deset puta manju koncentraciju fotoreceptorskih čunjića u svojoj mrežnici nego ljudi. Zato, dok mi imamo sposobnost prepoznavanja mnoštva boja i nijansi, psi vide samo dvije boje - plavo-ljubičastu i žutu, kako i sve nijanse tih boja. Ostatak svijeta vide u nijansama sive.

"Ograničeno viđenje boja nema velike posljedice za pse jer oni vjerojatno reagiraju samo na boje koje su im od biološke važnosti", napisali su veterinari Christopher Murphy i Paul Mille 1995. godine u svojoj studiji o psećem vidu, objavljenoj u časopisu American Veterinary Medical Associationa.

Istraživanjem koje su proveli znanstvenici Sveučilišta u Kaliforniji 1989. utvrđeno je da psi ipak vide i neke boje, a ne samo crno-bijeli svijet, kako se dotad mislilo. Otkriveno je da u psećoj mrežnici postoje čunjići osjetljivi na boje, a kasnije je to potvrđeno i elektroretinografijom koja mjeri reakciju oka na svjetlost.

Psi, kao i većina sisavaca, posjeduju dva tipa čunjića za percepciju boja i sposobnost viđenja detalja. Ljudi, s druge strane, imaju tri tipa čunjića od kojih svaki ima drugačiji pigment i prepoznaje plavu, zelenu ili crvenu boju, što nam omogućuje uživanje u svim bojama spektra.

Pročitajte više