Kako se nositi s gubitkom ljubimca?

Foto: Shutterstock

KUĆNI ljubimci jako su važan dio naših života te mogu ostaviti itekakvu prazninu u našim životima kad odu.

Vi ćete znati kada ste spremni za novog ljubimca. Nekim ljudima treba puno vremena za takav korak, nekima manje. Donosimo nekoliko korisnih savjeta kako da se lakše nosite s gubitkom.
 
1. Sretne uspomene
 
Kad se suočavate s gubitkom kućnog ljubimca, sjetite se svih sretnih uspomenama iz godina koje ste proveli zajedno. Pogledajte fotografije i video uratke koje ste snimili. Takve će vas stvari podsjetiti na sve trenutke kad su vas oni dobro nasmijali i oraspoložili.
 
2. Ponos
 
Budite ponosni na sebe zbog činjenice da ste svom ljubimcu pružili dobar dom, dok je bio s vama. Nažalost, nisu sve životinje te sreće. Činjenica da ste ga htjeli i voljeli do kraja života, može vam pružiti potrebnu utjehu.
 
3. Prihvatite gubitak
 
Ne stavljajte lažni osmijeh na lice i ne pretvarajte se da ste u redu. Upravo ste pretrpjeli gubitak i imate svako pravo uzeti malo vremena i tugovati. Ako pokušate krenuti dalje kao da se ništa nije dogodilo, samo ćete zakopati svoju tugu, koja će morati isplivati na površinu u nekom trenutku.
 
4. Vrijeme
 
Prihvatite činjenicu da će trebati neko vrijeme da se pomirite s gubitkom. To vrijeme razlikuje se od čovjeka do čovjeka i svatko tuguje na svoj način. Također, možda bi bilo dobro da se nakratko maknete od svih ljudi, koji vam govore "kako je to bio samo ljubimac", jer oni očito ne razumiju neke stvari. Uzmite vremena koliko želite.
 
5. Pomognite drugima
 
Ako još uvijek ne želite nabaviti novog ljubimca, možete volontirati ili pomoći nekoj kvartovskoj životinjici, koju često susrećete. To će vam omogućiti da budete blizu životinja, ali bez ikakvih obaveza. Utjehu će vam pružiti činjenica da radite nešto dobro za druge životinje, koje nisu bile sretne kao vaš ljubimac da imaju topli dom.
 
6. Novi ljubimac
 
On nikada neće zamijeniti starog ljubimca, ali je vrlo korisno da znate da ćete pružiti dom još jednoj životinji, kojoj je on potreban. Znat ćete kad je vrijeme za novog ljubimca. Bitno je samo da ne brzate.
 

Pročitajte više