Kavez za hrčka

 Foto: Shutterstock

ODABIR pravilnog kaveza za vašeg hrčka (hrčke) trebao bi biti jedan od glavnih zadataka vlasnika hrčka. Imajte na umu da je njima kavez poput nama naš stan/kuća. Svi mi želimo siguran, ugodan i čist dom. Vaši hrčci trebali bi imati pravo na sve to, a vaša je odgovornost da im osigurate odgovarajuće mjesto za život gdje će biti sretni, aktivni i zdravi. 
 
Veličina kaveza
 
Kavez bi trebao imati dosta prostora za omiljenu aktivnost  hrčka - rekreaciju! Kavez sirijskog hrčka barem bi trebao imati mjesta za kotač te još mjesta sa strane. Preporučujemo da mu osigurate i malu kutijicu koja će preuzeti ulogu spavaće sobe, budući da hrčak voli privatnost kada ide spavati.
 
Patuljasti hrčci trebali bi imati više mjesta budući da vole živjeti u grupama. Dakle, kavez bi trebao biti za dva hrčka i njihov životni prostor za igru i spavanje.
 
Ako mislite pariti hrčka, bit će vam potreban veći kavez. Osigurajte dovoljno mjesta kako bi hrčci imali svoj privatni prostor, koji će pogotovo biti potreban ženki hrčka. Postoje slučajevi gdje majka napada svoje sustanare kako bi zaštitila svoje mlade, ali i zbog stresa uzrokovanim zbog prevelike napučenosti. Stres također može dovesti do toga da majka pojede svoje mlade. 
 
Sigurnost
 
Kavezi sa šipkama se najviše koriste za hrčke. Budite pažljivi u odabiru i pobrinite se da su šipke usko jedna do druge kako hrčci ne bi kliznuli kroz njih. Taj problem često se događa kod patuljastih ili beba hrčaka.
 
Ako imate još neke ljubimce, poput psa ili mačke, odlučite se za drugu vrstu kaveza, tipa akvarija ili plastičnog kaveza kako biste spriječili neželjene situacije.
 
Lako za održavanje
 
Odaberite kavez koji vam neće zadavati glavobolje kod čišćenja. Zahtjevno čišćenje može zamarati i dovesti do toga da posao obavljate nepravilno ili površno.
 
Mogućnost proširenja
 
Neki kavezi su dizajnirani tako da se mogu proširiti i normalan kavez moguće je proširiti u pravi dvorac za hrčke. Uglavnom su takvi kavezi dosta skupi. 

Pročitajte više