Klamber španijel: Izrazito umiljat i nježan obiteljski pas

Foto: Shutterstock
Video: Animal Planet

KLAMBER španijel nije vrlo česta pasmina, ali se radi o jednom od najodanijih i najnježnijih pasa. Srednje je veličine, ali pomalo krupan.


Porijeklo

Ovaj krupni španijel jedna je od starijih pasmina čije porijeklo seže do 18. stoljeća. Iako su njegovi preci formalno nepoznati, pretpostavlja se da je nastao, među ostalim, križanjem starog i velikog alpskog španijela i baseta. Ime je dobio oko Francuske revolucije po Clumber Parku kamo je vojvoda od Noaillesa u Francuskoj preselio svoje pse.

Izgled


Klamber španijel je srednje veličine, ali je najveći među španijelima. Teži od 29 do 36 kilograma i visok je od 48 do 51 centimetar. Ima dugačak trup na relativno kratkim nogama, duge uši te vrlo krupnu glavu. Uglavnom je bijele boje s tamnijim oznakama.

Temperament

Klamber španijel je izvrstan obiteljski pas, vro nježan te čak pomalo osjetljiv. Izrazito je odan i privržen vlasniku i obitelji. Voli djecu te se prema njima zaštitnički odnosi. Ne podnosi psihičko i fizičko zlostavljanje te u takvim slučajevima jednostavno propada. Mnogo sline i hrču.

Njega i zdravlje

Nije pretjerano aktivan u stanu, ali dobro bi mu došlo dvorište za igru i kretanje, ali ne treba mu mnogo aktivnosti. Međutim, sklon je debljanju pa o tome treba posebno voditi računa. Odličan je plivač. Dosta se linja i treba ga često četkati te mu čistiti uši i oči. 

Pročitajte više