Koja se pasmina smatra čovjekovim najboljim prijateljem?

Foto: Shutterstock

DAVID McCandless vodi blog pod nazivom "Informacija je lijepa", u kojem vizualizira činjenice, podatke i statistike pomoću samo nekoliko riječi, ali s puno jednostavnih grafika.

Njegov najnovija tema bili su psi. Pomoću grafika, svi ljubitelji pasa tako su mogli vidjeti koje su pasmine najpoželjnije, koje su precijenjene, a koje su "neotkriveno blago". Također, one se ne temelje na njegovim osobnim iskustvima. Umjesto toga, David se koristio nizom faktora, koji određuju psa kao poželjnog, u kombinaciji s popularnošću pasmine. S jedne strane, postojali su čimbenici poput inteligencije i životnog vijeka, koji su davali pozitivan rezultat, a s druge strane trošak posjedovanja psa, genetske bolesti i slično,  koji su davali negativan rezultat.
 
Border Collie

Tko je bio najbolji?
 
Najboljim se pokazao graničarski škotski ovčar, odnosno Border Collie, poznat po svojoj inteligenciji, energiji i razigranom temperamentu. U stopu ga slijede Bretonski španijel i Kern terijer. Kao jedna od manje popularnih pasmina, koju je David proglasio "neotkrivenim blagom" navodi se Border terijer. Buldog je proglašen "neobjašnjivo precijenjenom pasminom", a u stopu ga slijede velike pasmine, kao što su bernardinci, mastifi i doge, što možda i nije toliko iznenađujuće, s obzirom da su veće pasmine poznate po tome što kraće žive i češće se bore s bolestima.
 
Bretonski španijel i Kern terijer
 
 
Border terijer
 
Ove grafike zanimljivo je za proučavati, no one imaju više nedostataka. Počnimo s najvećom, a to je da idealna pasmina za jednu osobu, ne znači idealnu pasminu za nekog drugog. Npr. Border Collie zahtjeva puno vježbe i stimulacije, što ne mora biti nužno dobro za neke vlasnike. Također, tu su izostavljeni mješanci, koji također zaslužuju pažnju i ljubav. Upravo zato, McCandlessovu grafiku treba uzeti s rezervom. No, to nipošto ne znači da ne možete uživati u još nekim činjenicama, koje ona donosi:
 
1. Ako imate djecu, priča se mijenja. Border Collie tada je na 29. mjestu, a Border Terijer na prvom. Buldozi ostaju na 87. mjestu, s djecom ili bez.
 
2. S prosječnim životnim vijekom od 16 i pol godina, čivava se smatra najdugovječnijom pasminom.
 
3. Najskupljim psima za održavanje smatraju se veliki šnauceri, a onima za uljepšavanje Dendi dinmont terijeri.
 
Dendi Dinmont terijer
 
 
 

Pročitajte više