Koje sve prednosti kućni ljubimac ima za vašeg mališana?

Foto: Shutterstock

IAKO odluka o dovođenju kućnog ljubimca u obitelj ne smije biti brzopleta, ako ju ipak donesete, to će svakako imati niz prednosti za vašeg mališana.

1. Fizičke aktivnosti
 
Kućni ljubimci daju poticaj za trčanje i vježbanje motoričkih sposobnosti. Šetnja psa ili bacanje loptice u dvorištu izvrsni su načini za priviknuti psa, ali i dijete na što aktivniji život, koji ne uključuje sjedenje u zatvorenom prostoru uz televizor ili kompjuter, što je karakteristično za moderno doba.
 
2. Socijalne aktivnosti
 
Kućni ljubimci vrlo su često most koji povezuje djecu, odnosno potiče ih na početak komunikacije i druženja. Naime, djeca su sklonija pristupiti drugoj djeci, koja se igraju s kućnim ljubimcem. Također, sam ljubimac može biti itekakav društveni objekt za dijete. "Životinje nas prihvaćaju onakvima kakvi jesmo i tako su praksa za naše društvene odnose", zaključuju stručnjaci.
 
3. Emocije
 
Kućni ljubimci mogu olakšati i različite aspekte emocionalnog razvoja, kao što su samopoštovanje i osjećaj odgovornosti. "Briga za ljubimca može povećati djetetovo samopouzdanje, no pogrešno je mišljenje kako kućni ljubimci uče djecu odgovornosti. Roditelji uče odgovornosti, a kućni ljubimci su odličan način za vježbanje naučenog", prenosi portal She Knows.
 
4. Kognitivni razvoj
 
Djeca uz pomoć kućnih ljubimaca razvijaju interes za određenu vrstu životinja. Kako sudjeluju u njihovom odgoju i kako rastu, tako teže učiti i istraživati informacije o svom ljubimcu ili se informirati kod osoba koje znaju više od njih, a svako je učenje korisno.
 
5. Terapija
 
Između djece i ljubimaca razvija se posebna veza pa oni često mogu poslužiti i kao utjeha. Kao što smo i ranije naglasili, životinje nas prihvaćaju onakvima kakvi jesmo i taj je odnos sve samo ne osuđivački. Djeca tako postaju otvorenija, manje ljuta ili nasilna i više povjerljiva prema drugima .

Pročitajte više