Koliko vode dnevno je potrebno psima?

Foto: Shutterstock

PRAĆENJE unosa vode kod vašeg psa, može poboljšati njegovo zdravlje, spriječiti bolesti te osigurati pravilnu hidrataciju.

Mnogi vlasnici brinu se da njihov ljubimac uvijek ima pristup svježoj vodi te smatraju kako će pas popiti onoliko vode, koliko mu je potrebno. No, koliko vode pas doista treba tijekom dana? I dok postoje oni koji će popiti dovoljno, postoje i oni koji će popiti premalo ili previše vode. Premalo vode može dovesti do dehidracije, bubrežnog kamenca, zatajenja organa pa čak i smrti. S druge strane, pijenje previše vode može dovesti do nadraženosti želuca, neuravnoteženosti elektrolita  i hiponatremije. Također, uzmite u obzir i to da bi oboje moglo biti znak neke bolesti.
 
Koliko vode dnevno treba pas?

Veličina: U prosjeku, zdrav pas popije oko 15-30 ml vode po kilogramu dnevno. 
 
Hrana: I vrsta hrane također utječe na to koliki je dnevni unos vode. Psi koji jedu samo suhu hranu trebat će malo više vode. Također, izbjegavajte sastojke koji umjetno mogu povećati žeđ vašeg ljubimca, kao što je npr. natrij.

Starost: Štencima je potrebno oko pola šalice vode svaka 2 sata, što treba pomno pratiti. Stariji psi sve to logično sami rade.
 
Vježbanje: Uvijek kad vježbate sa svojim psom, uz sebe morate imati vodu. Nakon vježbe, dajte svom psu kockice leda za početak, a onda samo malo vode, kako bi spriječili nadutost.
 
Vrijeme: Ljeto znači više zadihanosti, što znači i povećanje unosa vode.
 
Lijekovi: Provjerite sa svojim veterinarom da li je potrebno smanjiti ili povećati unos vode, dok on pije lijekove.
 

Pročitajte više